Toevoegen: verschil tussen versies

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Heeft "Toevoegen" beveiligd ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
Regel 70: Regel 70:
  
 
Als een gebruiker bij het toevoegen consequent de richtlijnen overtreedt, kan een [[moderator]] in overleg met de [[crew]] overgaan tot het uitdelen van een '''toevoegverbod'''. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de crew constateert dat een gebruiker met regelmaat albumhoezen instuurt die niet aan de hierboven genoemde kwaliteitseisen voldoen, of als een gebruiker consequent albums toevoegt die niet op MusicMeter thuis horen. Een toevoegverbod houdt in dat de crew de toevoegingen en correcties van de betreffende gebruiker vanaf dit moment niet meer in behandeling neemt. Deze maatregel wordt definitief genomen als de crew constateert dat hun commentaar bij afgekeurde toevoegingen niet tot verbeteringen leidt, en wordt over het algemeen vooraf gegaan door een waarschuwing van een moderator of crewlid. Als een gebruiker niet gehoorzaamt aan deze beperking, kan dat reden zijn voor het uitdelen van een [[ban]].
 
Als een gebruiker bij het toevoegen consequent de richtlijnen overtreedt, kan een [[moderator]] in overleg met de [[crew]] overgaan tot het uitdelen van een '''toevoegverbod'''. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de crew constateert dat een gebruiker met regelmaat albumhoezen instuurt die niet aan de hierboven genoemde kwaliteitseisen voldoen, of als een gebruiker consequent albums toevoegt die niet op MusicMeter thuis horen. Een toevoegverbod houdt in dat de crew de toevoegingen en correcties van de betreffende gebruiker vanaf dit moment niet meer in behandeling neemt. Deze maatregel wordt definitief genomen als de crew constateert dat hun commentaar bij afgekeurde toevoegingen niet tot verbeteringen leidt, en wordt over het algemeen vooraf gegaan door een waarschuwing van een moderator of crewlid. Als een gebruiker niet gehoorzaamt aan deze beperking, kan dat reden zijn voor het uitdelen van een [[ban]].
 +
 +
Net als een ban is een toevoegverbod in de meeste gevallen niet definitief. Meestal wordt door de moderators een einddatum aan een toevoegverbod verbonden, en als dat niet het geval is kan een gebruiker met een toevoegverbod er bij een moderator naar informeren. Alleen bij extreme gevallen (bijv. na meerdere toevoegverboden, of bij herhaaldelijke onbehoorlijke reacties op de crew) zal een toevoegverbod definitief zijn.
  
 
[[categorie:Achtergrond]]
 
[[categorie:Achtergrond]]

Versie van 1 jun 2017 om 01:28

Om een album toe te voegen zweef je met je muis boven je avatarafbeelding, rechts in de zwarte balk bovenaan. Daar verschijnt het submenu "Mijn MusicMeter", met daaronder de optie "Album toevoegen". Klik hierop om albums toe te voegen op de site. Voordat je albums gaat toevoegen aan de site, vragen we je om je eerst even in de regels te verdiepen. Als je toevoeging niet aan de regels voldoet loop je het risico dat je toevoeging de prullenbak in gaat. Wacht hierom na je eerste toevoeging even op eventueel commentaar van de crew. Het zou zonde zijn als je gelijk tientallen albums verkeerd toevoegt.


Wanneer mag een album op de site?

In het kort: een album moet op een geluidsdrager te koop zijn (geweest) in een (web-)winkel of als download beschikbaar zijn via iTunes / bandcamp of platenlabel. Daarnaast moet het een officiële release van deze artiest zijn geweest. Dit kan je altijd even nagaan op grote database-websites als Discogs en RateYourMusic.

Dat houdt dus o.a. in:

 • Geen bootlegs of andere illegale cd's.
 • Geen CD's die als extraatje of promo bij bv. een krant, tijdschrift of een wasproduct zitten. CD's die bij boeken van een artiest zelf zitten zijn echter wel toegelaten.
 • Geen Platendagen-geschenken.
 • Geen muziek-dvd's; Indien ze ook als audio download beschikbaar zijn op bv. iTunes worden ze echter wel toegelaten. CD's of LP's die als extraatje bij zulke releases zitten zijn enkel toegelaten wanneer deze ook apart verkrijgbaar zijn; een voorbeeld hiervan is Mijn Leven van Will Ferdy.
 • Geen Eigen Beheer- of netlabel-releases die niet vallen onder de criteria die hieronder worden genoemd. We begrijpen dat er steeds meer muziek buiten de traditionele paden wordt uitgebracht, sites als Bandcamp worden geaccepteerd maar houd er rekening mee dat bij twijfel altijd om een extra link gevraagd kan worden.
 • Geen hoorspelen en dergelijke.
 • Geen cabaret. Bij twijfelgevallen (bv. een Urbanus-album dat uit sketches èn liedjes bestaat) hanteren we de regel dat de toevoeging voor tenminste 50% van de tijdsduur muziek bevat. In gevallen waarbij dit twijfelachtig is, is het vermelden van tracktijden verplicht én dien je duidelijk te vermelden welke tracks muziek zijn en welke sketches met een link naar een betrouwbare bron die dit bevestigt.
 • Singles mogen er alleen op als deze tenminste 3 non-albumtracks bevatten die niet op een eerdere release zijn verschenen. Remixen en liveversies tellen we hierbij niet mee.

Regels bij het toevoegen van albums

Het aantal toegevoegde albums op MusicMeter is al vanaf het begin onverminderd groot, en de crew heeft er een flinke taak aan om het grote aantal toevoegingen bij te houden. Daarom wordt elke toevoeging beoordeeld aan de hand van een aantal strenge criteria; voldoet een toevoeging hier niet aan, dan wordt deze afgekeurd. Het is bij een afkeuring nadrukkelijk niet de bedoeling de ontbrekende informatie via PM naar het crewlid te sturen dat de toevoeging heeft afgekeurd, zodat deze de informatie van de afgekeurde toevoeging kan bijwerken. Bij een afkeuring moet de toevoeger zélf het album verbeteren, en de toevoegcrew zal dan ook niet de discussie aangaan als een album wordt afgekeurd. De crew is er alleen om na te gaan of de toevoeging compleet is; het is aan de toevoeger om een zo compleet en correct mogelijke toevoeging door te geven.

Het komt veel voor dat de crew een toevoeging terugstuurt omdat de ingediende afbeelding van de hoes niet aan de criteria voldoet (vanwege pixelvorming, vage vlekken, zwarte randen, etc.). Als de toevoeger na drie pogingen geen acceptabele hoes heeft aangedragen, behoudt de crew zich het recht voor om de toevoeging te verwijderen. Het is ook mogelijk deze toevoeging te laten staan zodat andere gebruikers een geschikte hoes kunnen vinden.

De criteria zijn als volgt:

 • Geef bij de toevoeging van een EP altijd een link waaruit blijkt dat het daadwerkelijk een EP is. iTunes beschouwen wij hierbij niet als een valide bron (aangezien zij alles wat korter is dan een regulier album een EP noemen) . Stuur een link mee van de website van de band/artiest of het label ter bevestiging;
 • Vermeld geen termen als company, music, limited, group, label, records, e.d. bij de labelnaam. Dus geen Warner Chappell Music of XL Records, maar Warner Chappell en XL;
 • Stuur altijd een link mee bij elke toevoeging; dit is verplicht zodat de crew deze kan contoleren op artiest, tracklist, hoes, label en release datum.
 • Onderbouw zoveel mogelijk opvallende zaken van je toevoeging, zodat de crew niet steeds om verduidelijkingen hoeft te vragen; een album met maar 4 nummers roept bijvoorbeeld direct de vraag op of dit wellicht niet een EP is;
 • Voor recente releases accepteert de crew voortaan in principe nog maar hoezen van minimaal 800x800; kleinere hoezen hiervoor zijn enkel nog toegestaan indien er echt geen hoes van minimaal 800 pixels breed voorhanden is; het is echter ook niet de bedoeling om kleinere hoezen van bv. 600x600 of 700x700 te gaan vergroten naar 800x800 om dan toch maar aan deze criteria te voldoen.
 • Indien een albumhoes afwijkt van de standaard versie (bv. de deluxe of de super deluxe versie) dan houden we de albumhoes van de standaard versie aan op de site. Een voorbeeld hiervan is Rebel Heart van Madonna.
 • Let erop dat de hoezen scherp en niet te pixelachtig zijn, geen vlekken, strepen, (zwarte) randen en/of reclamestickers bevatten; voor releases die enkel op cassette uitgebracht zijn hanteren we enkel de voorkant van de hoes op de site.
 • Vul bij verzamelalbums geen artiestennaam in (zoals diverse artiesten of various);
 • Verwijzingen naar snel veranderende informatiebronnen als Wikipedia of blogs worden niet geaccepteerd als 'bewijsmateriaal' voor een toevoeging;
 • Toevoegingen waarbij nog niet kan worden vastgesteld of de tracklisting of de albumhoes definitief is, worden niet toegestaan. Wanneer de toevoeger geen link meestuurt naar verdere informatie, wordt de toevoeging niet in behandeling genomen.
 • Een verzamelbox van meerdere reguliere albums is niet toegestaan op de site.
 • Zie voor een compleet overzicht van de specifieke invulling van ieder albumtype de pagina Type album.

Echter, als de verzamelbox niet-eerder uitgebracht materiaal bevat, wordt deze toegestaan als aan één van de volgende voorwaarden is voldaan: - Minimaal 10 % van de nummers is niet-eerder uitgebracht materiaal. - De verzamelbox bevat een of meer discs die uitsluitend uit niet-eerder uitgebracht materiaal bestaat. In beide gevallen geldt: geef bij de toevoeging duidelijk aan welke tracks nieuw zijn.

 • Een bundeling van EP's dat als een regulier album wordt uitgebracht zijn enkel toegestaan als aan één van de volgende voorwaarden is voldaan: - Het album bevat een nieuwe albumtitel. Een voorbeeld hiervan is Indie City van de Pixies. Indien het album geen nieuwe albumtitel bevat, geldt de minimaal 10 % regel. Een voorbeeld hiervan is Venus & Mars van Jett Rebel.
 • Bij een bundeling van een EP en een regulier album hanteren we dezelfde regel zoals die geldt voor een verzamelbox van meerdere reguliere albums.
 • DJ-tools (kits) zijn niet toegestaan op de site. Deze bevatten nl. enkel maar loops of samples, en de crew is van mening dat ze niet echt een meerwaarde geven aan de site.
 • Promo's zijn ook niet toegestaan op de site. Zulke releases zijn normaliter enkel bestemd voor radiomakers en muziekjournalisten en niet voor verkoop.
 • Albums waarvan er maar één exemplaar bestaat en ooit te koop is aangeboden op bv. een veiling worden ook niet toegestaan op de site aangezien niet iedereen zich zulke albums kon aanschaffen.
 • Titel en artiest van een album moet in het Latijnse alfabet worden ingevoerd i.p.v. Cyrillisch of ander schrift dat onmogelijk terug te vinden is in de zoekfunctie.

Bij pas verschenen of nog te verschijnen albums gelden uiteraard dezelfde criteria, maar omdat in het verleden veel albums foutief zijn toegevoegd en naderhand nog voortdurend gecorrigeerd moesten worden, zijn we hier iets strenger:

 • Geef de releasedatum op en een link waar dit uit blijkt;
 • Stuur een link mee waaruit duidelijk wordt om wat voor soort release (regulier album, ep/single, verzamelalbum, etc.) het gaat;
 • En heel belangrijk: stuur een link mee waaruit blijkt dat de hoes, de tracklisting en het label de juiste zijn. De links moeten afkomstig zijn van serieuze verkoopsites zoals o.a. Amazon.com of sites die direct verband houden met de release (de officiële site van de artiest of het label). Dus geen links naar Wikipedia, weblogs, dubieuze Myspace-pagina's, etc.

Elke toevoeging van een nieuwe release met fouten of onvoldoende links wordt afgekeurd. Elke toevoeging met onvolledigheden (hoes nog niet bekend e.d.) verwijderen wij voortaan direct onder vermelding dat de betrokkene hem pas moet insturen als er voldoende zekerheid over het desbetreffend item is.

Eigen Beheer-albums

Albums die in eigen beheer zijn uitgebracht mogen op de site als het een release betreft van een artiest die al via een regulier platenlabel muziek heeft uitgebracht, of als het een release betreft die de nodige media-aandacht heeft gekregen. In dit geval kun je denken aan het debuutalbum van Clap Your Hands Say Yeah, maar ook aan albums die op de Luisterpaal van VPRO's 3voor12 staan.

Aangezien we niet alle in eigen beheer uitgebrachte albums toelaten, is het in dit geval bij het toevoegen verplicht uit te leggen waarom een release op de site kan. We willen immers voorkomen dat de site vol komt te staan met 'Piets Vette Zolderkamershit'.

Let er tenslotte op dat je bij het toevoegen 'Eigen Beheer' (met 2 hoofdletters) invult in het labelveld.

Netlabels

Sinds 10 februari 2006 kunnen ook releases van netlabels worden toegevoegd op MusicMeter. We moeten eerlijk toegeven dat hier nog geen super-strenge regels voor zijn bedacht; toegestane releases hebben zich bij voorkeur al in de kijker gespeeld, hebben exposure gehad die verder gaat dan de eigen zolderkamer en zitten op een label die zich richt op kwaliteit, die al een naam heeft en die internet-releases serieus neemt.

Toevoegverbod

Als een gebruiker bij het toevoegen consequent de richtlijnen overtreedt, kan een moderator in overleg met de crew overgaan tot het uitdelen van een toevoegverbod. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de crew constateert dat een gebruiker met regelmaat albumhoezen instuurt die niet aan de hierboven genoemde kwaliteitseisen voldoen, of als een gebruiker consequent albums toevoegt die niet op MusicMeter thuis horen. Een toevoegverbod houdt in dat de crew de toevoegingen en correcties van de betreffende gebruiker vanaf dit moment niet meer in behandeling neemt. Deze maatregel wordt definitief genomen als de crew constateert dat hun commentaar bij afgekeurde toevoegingen niet tot verbeteringen leidt, en wordt over het algemeen vooraf gegaan door een waarschuwing van een moderator of crewlid. Als een gebruiker niet gehoorzaamt aan deze beperking, kan dat reden zijn voor het uitdelen van een ban.

Net als een ban is een toevoegverbod in de meeste gevallen niet definitief. Meestal wordt door de moderators een einddatum aan een toevoegverbod verbonden, en als dat niet het geval is kan een gebruiker met een toevoegverbod er bij een moderator naar informeren. Alleen bij extreme gevallen (bijv. na meerdere toevoegverboden, of bij herhaaldelijke onbehoorlijke reacties op de crew) zal een toevoegverbod definitief zijn.

Zie ook