Toevoegen: verschil tussen versies

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Wanneer mag een album op de site?)
(Regels bij het toevoegen van albums)
Regel 7: Regel 7:
 
== Regels bij het toevoegen van albums ==
 
== Regels bij het toevoegen van albums ==
  
Het aantal toegevoegde albums op MusicMeter is al vanaf het begin onverminderd groot, en de crew heeft er een flinke taak aan om het grote aantal toevoegingen bij te houden. Daarom wordt elke toevoeging beoordeeld aan de hand van een aantal strenge criteria; voldoet een toevoeging hier niet aan, dan wordt deze [[afkeuring|afgekeurd]]. Het is aan de toevoeger om een zo compleet en correct mogelijke toevoeging door te geven.
+
Het aantal toegevoegde albums op MusicMeter is al vanaf het begin onverminderd groot, en de crew heeft er een flinke taak aan om het grote aantal toevoegingen bij te houden. Daarom wordt elke toevoeging beoordeeld aan de hand van een aantal strenge criteria; voldoet een toevoeging hier niet aan, dan wordt deze [[afkeuring|afgekeurd]]. Het is bij een afkeuring nadrukkelijk '''niet''' de bedoeling de ontbrekende informatie via PM naar het crewlid te sturen dat de toevoeging heeft afgekeurd, zodat deze de informatie van de afgekeurde toevoeging kan bijwerken. Bij een afkeuring moet de toevoeger zélf het album verbeteren. Het is aan de toevoeger om een zo compleet en correct mogelijke toevoeging door te geven.
  
 
De criteria zijn als volgt:
 
De criteria zijn als volgt:

Versie van 31 aug 2008 om 21:31

Voor je albums gaat toevoegen aan de site, vragen we je om je eerst even in de regels te verdiepen. Als je toevoeging niet aan de regels voldoet loop je het risico dat je toevoeging de prullenbak in gaat. Wacht hierom na je eerste toevoeging even op eventueel commentaar van de crew. Het zou zonde zijn als je gelijk tientallen albums verkeerd toevoegt.

Wanneer mag een album op de site?

In het kort: een album moet op een geluidsdrager te koop zijn (geweest) in een winkel of webwinkel. Dat houdt dus in: geen muziek-dvd's, geen bootlegs of andere illegale cd's, geen CD's die als extraatje bij een boek of tijdschrift zitten, geen Platendagen-geschenken en geen Eigen Beheer- of netlabel-releases die niet vallen onder de criteria die hieronder worden genoemd. We begrijpen dat er steeds meer muziek buiten de traditionele paden wordt uitgebracht, maar voorlopig kijken we op dit gebied nog even de kat uit de boom.

Regels bij het toevoegen van albums

Het aantal toegevoegde albums op MusicMeter is al vanaf het begin onverminderd groot, en de crew heeft er een flinke taak aan om het grote aantal toevoegingen bij te houden. Daarom wordt elke toevoeging beoordeeld aan de hand van een aantal strenge criteria; voldoet een toevoeging hier niet aan, dan wordt deze afgekeurd. Het is bij een afkeuring nadrukkelijk niet de bedoeling de ontbrekende informatie via PM naar het crewlid te sturen dat de toevoeging heeft afgekeurd, zodat deze de informatie van de afgekeurde toevoeging kan bijwerken. Bij een afkeuring moet de toevoeger zélf het album verbeteren. Het is aan de toevoeger om een zo compleet en correct mogelijke toevoeging door te geven.

De criteria zijn als volgt:

  • Geef bij aankomende releases een releasedatum op en een link waar dit uit blijkt;
  • Geef bij de toevoeging van een EP altijd een link waaruit blijkt dat het daadwerkelijk een EP is;
  • Vermeld geen termen als company, music, limited, group, label, records, e.d. bij de labelnaam. Dus geen Warner Chappell Music of XL Records, maar Warner Chappell en XL;
  • Stuur een link mee wanneer artiestennaam en titel niet op de hoes vermeld staan;
  • Onderbouw zoveel mogelijk opvallende zaken van je toevoeging, zodat de crew niet steeds om verduidelijkingen hoeft te vragen; een album met maar 4 nummers roept bijvoorbeeld direct de vraag op of dit wellicht niet een EP is;
  • Let erop dat de hoezen scherp en niet te pixelachtig zijn, geen vlekken, strepen, (zwarte) randen en/of reclamestickers bevatten;
  • Vul bij verzamelalbums geen artiestennaam in (zoals diverse artiesten of various);
  • Verwijzingen naar snel veranderende informatiebronnen als Wikipedia of blogs worden niet geaccepteerd als 'bewijsmateriaal' voor een toevoeging;
  • Toevoegingen waarbij nog niet kan worden vastgesteld of de tracklisting of de albumhoes definitief is, worden niet toegestaan. Wanneer de toevoeger geen link meestuurt naar verdere informatie, wordt de toevoeging niet in behandeling genomen.

Eigen Beheer-albums

Albums die in eigen beheer zijn uitgebracht mogen op de site als het een release betreft van een artiest die al via een regulier platenlabel muziek heeft uitgebracht, of als het een release betreft die de nodige media-aandacht heeft gekregen. In dit geval kun je denken aan het debuutalbum van Clap Your Hands Say Yeah, maar ook aan albums die op de Luisterpaal van VPRO's 3voor12 staan.

Aangezien we niet alle in eigen beheer uitgebrachte albums toelaten, is het in dit geval bij het toevoegen verplicht uit te leggen waarom een release op de site kan. We willen immers voorkomen dat de site vol komt te staan met 'Piet's Vette Zolderkamershit'.

Let er tenslotte op dat je bij het toevoegen 'Eigen Beheer' invult in het labelveld.

Netlabels

Sinds 10 februari 2006 kunnen ook releases van netlabels worden toegevoegd op MusicMeter. We moeten eerlijk toegeven dat hier nog geen super-strenge regels voor zijn bedacht; toegestane releases hebben zich bij voorkeur al in de kijker gespeeld, hebben exposure gehad die verder gaat dan de eigen zolderkamer en zitten op een label die zich richt op kwaliteit, die al een naam heeft en die internet-releases serieus neemt.