Song van het Jaar: verschil tussen versies

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 32: Regel 32:
 
* Tot slot zijn er vier nummers die via de albumreleases van de betreffende maand deelnemen. Van de albums met minstens dertig stemmen en een gemiddelde van minstens 3,00 worden de tracks die het meest als favoriet zijn aangevinkt geselecteerd. Dit wordt aangevuld tot een totaal van negen nummers met tracks van albums die minstens tien en minder dan dertig stemmen hebben. Om te bepalen welke van deze albums dat worden, gebruiken we de zogenaamde IMDb-formule (waarbij het zowel om het gemiddelde als het aantal stemmen gaat). Van deze albums kiezen we opnieuw de tracks die het meest als favoriet zijn aangevinkt.  
 
* Tot slot zijn er vier nummers die via de albumreleases van de betreffende maand deelnemen. Van de albums met minstens dertig stemmen en een gemiddelde van minstens 3,00 worden de tracks die het meest als favoriet zijn aangevinkt geselecteerd. Dit wordt aangevuld tot een totaal van negen nummers met tracks van albums die minstens tien en minder dan dertig stemmen hebben. Om te bepalen welke van deze albums dat worden, gebruiken we de zogenaamde IMDb-formule (waarbij het zowel om het gemiddelde als het aantal stemmen gaat). Van deze albums kiezen we opnieuw de tracks die het meest als favoriet zijn aangevinkt.  
  
Uit al deze bronnen komen 24 nummers. De volgorde van selectie is in de volgorde zoals hierboven genoemd.
+
Uit al deze bronnen komen 16 nummers. De volgorde van selectie is in de volgorde zoals hierboven genoemd.
  
  

Versie van 16 okt 2021 om 15:22

Song van het Jaar is een jaarlijks terugkerend ladderspel op het forum van MusicMeter. Het spel is onderverdeeld in 12 verschillende maandcompetities, die elk resulteren in een top 20 nummers voor de betreffende maand. De 20 beste songs van elke maand (totaal 240) doen vervolgens mee aan De Grote Finale, die start nadat de maandfinale voor december is afgerond. De Grote Finale bestaat uit 5 verschillende stemrondes, waarna er op het einde 12 nummers overblijven waarmee hetfinalespel wordt gespeeld. Voor de finale maken de deelnemers een top 8 van hun favoriete nummers. Medio half april (in het daaropvolgende jaar) worden de punten opgeteld en is de nieuwe Song van het Jaar bekend.

Geschiedenis

In december 2010[1] kwam herman, geïnspireerd door de Song van het Jaar-verkiezing van VPRO's 3voor12, met het idee om elk jaar een competitie te houden waarbij één nummer uit het lopende kalenderjaar gekroond wordt tot Song van het Jaar. In 2010 wonnen Kanye West en Pusha T met Runaway. In 2011 - de eerste editie in de huidige spelvorm - was het Wilco die met Art of Almost de titel pakte en in 2012 werd Ashtray Wasp van Burial de Song van het Jaar. Het jaar daarna was er een klinkende overwinning voor Arcade Fire met Reflektor en in 2014 ging Fuckers van Savages er met de hoogste prijs vandoor. In 2015 boekte Kendrick Lamar met The Blacker the Berry de zege en een jaar later was het opnieuw hiphop aan de top met We the People.... van A Tribe Called Quest. Chromatics trok met Shadow in 2017 aan het langste eind en in 2018 viel die eer ten deel voor Let's Eat Grandma met Donnie Darko. De meest recente winnaar (2018) is de band Vampire Weekend met hun Harmony Hall. De organisatie van Song van het Jaar is op dit moment in handen van aerobag, Edgar18, dumb_helicopter en Gretz. De presentatie van de maandfinales rouleert.

Sinds april 2018 bestaat er ook verkorte spin-off variant, waarbij alle jaren voor 2010 in willekeurige volgorde worden afgegaan.

Opzet

Elke maand strijden 64 nummers om de titel Song van de Maand. Er zijn slechts twee criteria waaraan deze nummers moeten voldoen: 1. Een nummer mag niet al eerder zijn genomineerd - in welke editie dan ook. 2. Een nummer dient in het betreffende jaar van de huidige Song van het Jaar editie te zijn uitgebracht, op voorwaarde dat het een officiële release betreft.


Definitie van een officiële release: - Single, EP, album of mixtape uitgebracht via een platenlabel of in eigen beheer via de volgende platforms: Bandcamp, Soundcloud, YouTube en/of betaalde streaming services (Spotify, Apple Music, Tidal etc.)

Voor compilatie-albums, postuum werk, heruitgaven, remasters en live-albums (uitgebracht via platenlabel of in eigen beheer) gelden de volgende regels: - Nieuw materiaal kan genomineerd worden ongeacht het jaartal van opname, tenzij op MusicMeter, RYM of Discogs op welke wijze dan ook kan worden aangetoond dat een nummer al in een eerder jaar aanwezig was op een fysieke of digitale release.

Afspraak rond release in album/EP-vorm en single-vorm: - Een nummer van een album/EP kan genomineerd worden, ook als een single release van datzelfde nummer uit een eerder jaar afkomstig is. - Singles (met of zonder een videoclip) uitgegeven na de officiële single/album/EP release kunnen meedoen, mits de album/EP release niet ouder is dan het DIRECT voorafgaande jaar van single-release.


De 64 deelnemers komen gedeeltelijk van een startlijst en gedeeltelijk van de users zelf. De startlijst bestaat uit 24 nummers.

 • Elke maand worden er vier nummers van de single-toplijst van 2020 op RYM automatisch genomineerd. De vijf hoogst genoteerde singles die op zijn laatst zijn uitgekomen in de maand die op dat moment gespeeld wordt krijgen een nominatie.
 • Daarnaast stromen er nummers uit het Maak Kennis met... 2020-topic in. De vier nummers die daar het hoogste gewogen gemiddelde van de maand krijgen, spelen automatisch mee.
 • Vervolgens worden er vier automatische nominaties uit het topic MuMeAfrekening 2020 geselecteerd. Dit worden de vijf hoogste nog niet genomineerde nummers uit de meest recente Weekafrekening.
 • Tot slot zijn er vier nummers die via de albumreleases van de betreffende maand deelnemen. Van de albums met minstens dertig stemmen en een gemiddelde van minstens 3,00 worden de tracks die het meest als favoriet zijn aangevinkt geselecteerd. Dit wordt aangevuld tot een totaal van negen nummers met tracks van albums die minstens tien en minder dan dertig stemmen hebben. Om te bepalen welke van deze albums dat worden, gebruiken we de zogenaamde IMDb-formule (waarbij het zowel om het gemiddelde als het aantal stemmen gaat). Van deze albums kiezen we opnieuw de tracks die het meest als favoriet zijn aangevinkt.

Uit al deze bronnen komen 16 nummers. De volgorde van selectie is in de volgorde zoals hierboven genoemd.


Vervolgens moeten er nog 40 nummers genomineerd worden door de users. Iedereen mag twee nummers nomineren. Dit hoeven geen nummers uit de betreffende maand te zijn. Er hoeft bij de selectie enkel rekening te worden gehouden met de bovenste twee voorwaarden. Een andere versie van een nummer mag wel meedoen (bijvoorbeeld een remix of wanneer album- en singleversie duidelijk verschillen). Het wordt op prijs gesteld wanneer je een Youtube-linkje én een Spotify-URI geeft bij je nominaties.

Van de 64 genomineerde nummers die het vervolgens tegen elkaar opnemen valt voor 44 nummers al in het maandspel het doek. Er zijn immers geen herkansingen om via de zijdeur alsnog terug te keren. De nummers die in de maandelijkse top-20 eindigen doen uiteindelijk mee met de (voorrondes van) De Grote Finale aan het eind van het jaar. Deze maken dus kans op de titel Song van het Jaar.


Hoe wordt er dan om die maandwinst gestreden? De 64 nummers worden verspreid over acht ladders van acht nummers. Het enige waar op gelet wordt is dat niet meerdere nominaties van één user bij elkaar in de ladder komen en dat niet tweemaal dezelfde artiest in één ladder staat (beide regels gelden alleen voor de reguliere eerste ladderronde). Deze ladders worden één voor één gespeeld en blijven minimaal 24 uur staan. Iedereen mag dan zijn top-4 van die ladder plaatsen. De nummer één krijgt vier punten, de nummer twee krijgt drie punten, etc. De vier nummers met de meeste punten gaan door naar de volgende ronde; de finaleladders. Bij een gelijke stand wordt er gekeken naar het aantal #1-noteringen, vervolgens naar de #2-noteringen, etc. Mocht het daarna nog steeds miraculeus gelijk staan dan gaat de voorkeur naar het nummer dat bij de laatste tussenstand waar er geen sprake van een gelijkspel was voor stond. Zodra de 24 uur voorbij is mag eenieder de nieuwe ladder plaatsen. Wel wordt het op prijs gesteld als je van tevoren even polst of er nog mensen zijn die binnen geringe tijd nog willen stemmen. Ik wil liever niet te streng moeten optreden - dit topic kenmerkt zich toch wel door zijn gemoedelijke sfeer - dus houd een beetje rekening met elkaar.

Na de reguliere ladders zijn er nog 32 nummers over. Deze worden op basis van de eindpositie in de vorige ronde verspreid over vier finaleladders. Ook wordt er op gelet dat er in een ladder geen twee nummers van dezelfde ladder in de vorige ronde bij elkaar komen. Van deze vier finaleladders mag iedereen opnieuw zijn top-4 plaatsen en dan gaan er per ladder drie nummers door naar de maandfinale.

De twaalf nummers die dan zijn overgebleven spelen de maandfinale. Hier mag iedereen zijn top-5 plaatsen in dit topic - een kleine toelichting wordt altijd gewaardeerd, maar is natuurlijk niet verplicht. Hier worden vijf tot één punten uitgedeeld aan respectievelijk de nummers één tot en met vijf. Op basis hiervan rolt er een top-12 uit. Dit gaat in eerste instantie op volgorde van punten. Bij een gelijke stand wordt er gekeken naar het aantal #1-noteringen, vervolgens naar de #2-noteringen, etc. Als er dan nog een gelijke stand is dan wordt er eerst gekeken naar het stempercentage in de finaleladder, daarna naar het stempercentage in de reguliere ladder. Mocht het daarna nog steeds miraculeus gelijk staan dan gaat de voorkeur naar het nummer dat bij de laatste tussenstand waar er geen sprake van een gelijkspel was voor stond.

Samenvatting

 • Per maand doet een selectie van 64 nummers mee.
 • 24 nummers komen via de automatische bronnen (albumreleases, MuMeAfrekening, Maak kennis met... en RYM)
 • Twintig users dragen ieder twee nummers aan, daarbij de spelregels in achtnemend.
 • De 64 nummers worden willekeurig verdeeld over acht ladders van acht nummers, die vervolgens in een tijdsbestek van minimaal 24 uur gespeeld worden.
 • Users beluisteren per ladder de nummers (voor zover zij deze nog niet kennen) en selecteren hieruit een top 4 die ze in het topic posten.
 • Van elke ladder gaan de uiteindelijke nummers één t/m vier naar de tweede ronde. De 32 nummers die dan nog over zijn, worden opnieuw verdeeld in vier finaleladders.
 • Per finaleladder maken de users weer per finaleladder een top 4.
 • Van elke finaleladder gaan de uiteindelijke nummers één t/m drie naar de maandfinale. In de maandfinale maken de deelnemers een top-5 van de twaalf overgebleven nummers. Deze top 5's bij elkaar opgeteld bepalen uiteindelijk welk nummer er wint:
 • De eindstand per maand (een top 20) wordt als volgt bepaald: 1 t/m 12: afhankelijk van de finale; 13 t/m 20: de afvallers van de finaleladders, gesorteerd op stempercentage gehaald in deze finaleladders. Bij gelijke stand wordt er gekeken naar het stempercentage in de eerste ronde.

Overzichten

De top 12

Jaar / rang 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2010 🇺🇸 Kanye West ft. 🇺🇸 Pusha T
Runaway
🇳🇱 De Jeugd van Tegenwoordig
Sterrenstof
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Gorillaz
Stylo
🇨🇦 Caribou
Odessa
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 James Blake
Limit to Your Love
🇺🇸 José James
Warrior
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Bonobo
Black Sands
🇨🇦 Arcade Fire
Ready to Start
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Gorillaz
Rhinestone Eyes
🇺🇸 Broken Bells
The High Road
🇺🇸 Joanna Newsom
Good Intentions Paving Company
🇨🇦 Arcade Fire
The Suburbs
2011 🇺🇸 Wilco
Art of Almost
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Four Tet
Locked
🇧🇪 Amatorski
Soldier
🇺🇸 Tyler, the Creator
Yonkers
🇺🇸 The Roots feat. Bilal & Greg Porn
The OtherSide
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Anna Calvi
Love Won't Be Leaving
🇺🇸 Bon Iver
Perth
🇺🇸 Feist
How Come You Never Go There
🇩🇪 Dominik Eulberg
Der Tanz der Gluehwuermchen
🇺🇸 Raphael Saadiq
Good Man
🇳🇬 Nneka
Soul Is Heavy
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Four Tet
Pyramid
2012 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Burial
Ashtray Wasp
🇺🇸 Santigold
Disparate Youth
🇺🇸 Cloud Nothings
Wasted Days
🇺🇸 Phosphorescent
Song for Zula
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Bat for Lashes
Laura
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 alt-J (∆)
Taro
🇺🇸 Beach House
Myth
🇳🇴 Todd Terje
Inspector Norse
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Jessie Ware
Wildest Moments
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Portico Quartet
Ruins
🇪🇸 John Talabot
Depak Ine
🇪🇸 John Talabot
Last Land
2013 🇨🇦 Arcade Fire
Reflektor
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Holden
The Caterpillar’s Intervention
🇺🇸 The National
Sea of Love
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 CHVRCHES
The Mother We Share
🇺🇸 HAERTS
All the Days
🇸🇪 The Knife
Full of Fire
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Jon Hopkins
Open Eye Signal
🇺🇸 Deafheaven
Vertigo
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Holden
Renata
🇳🇴 Fire! Orchestra
Exit! Part One
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 CHVRCHES
Lies
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Disclosure ft. 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Eliza Doolittle
You & Me [Flume Remix]
2014 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Savages
Fuckers
🇺🇸 Meg Myers
Desire
🇺🇸 The Antlers
Palace
🇺🇸 The Juan MacLean
A Simple Design
🇧🇪 Liesa Van der Aa
On the Heart II
🇮🇸 Mammút
Salt
🇳🇴 Röyksopp & 🇸🇪 Robyn
Monument
🇺🇸 The War on Drugs
Under the Pressure
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra
When the World Was One
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Fink
Looking Too Closely
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 FKA twigs
Two Weeks
🇺🇸 Banks
Brain
2015 🇺🇸 Kendrick Lamar
The Blacker the Berry
🇦🇺 Tame Impala
Let It Happen
🇦🇺 Courtney Barnett
Depreston
🇺🇸 TORRES
Sprinter
🇨🇦 Grimes
Flesh without Blood
🇺🇸 Sufjan Stevens
Should Have Known Better
🇺🇸 Kendrick Lamar
King Kunta
🇺🇸 Julia Holter
Feel You
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Blackstar
🇳🇱 Eefje de Visser
Scheef
🇦🇺 Tame Impala
The Less I Know the Better
🇺🇸 Julien Baker
Rejoice
2016 🇺🇸 A Tribe Called Quest
We the People...
🇺🇸 Car Seat Headrest
Drunk Drivers/Killer Whales
🇩🇰 Agnes Obel
Familair
🇳🇱 Eefje de Visser
Jong
🇺🇸 Cigarettes After Sex
K.
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
True Love Waits
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Slow Show
Ordinary Lives
🇳🇱 Amber Arcades
Fading Lines
🇺🇸 Weyes Blood
Do You Need My Love
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Let's Eat Grandma
Eat Shiitake Mushrooms
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Daughter
Fossa
🇸🇪 liv
Wings of Love
2017 🇺🇸 Chromatics
Shadow
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 James Holden & The Animal Spirits
Each Moment Like the First
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Wolf Alice
Don't Delete the Kisses
🇺🇸 LCD Soundsystem
How Do You Sleep?
🇳🇱 Spinvis
Stefan en Lisette
🇺🇸 Sufjan Stevens
Tonya Harding (In D Major)
🇨🇦 Alvvays
Plimsoll Punks
🇺🇸 Kamasi Washington
Truth
🇺🇸 Phoebe Bridgers
Funeral
🇸🇪 Anna von Hausswolff
The Mysterious Vanishing of Electra
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Blanck Mass
Silent Treatment
🇺🇸 St. Vincent
Los Ageless
2018 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Let's Eat Grandma
Donnie Darko
🇰🇷 Peggy Gou
It Makes You Forget (Itgehane)
🇺🇸 La Dispute
FULTON STREET I
🇺🇸 Beach House
Lemon Glow
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Jon Hopkins
Emerald Rush
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Sons of Kemet
My Queen Is Ada Eastman
🇺🇸 Julia Holter
I Shall Love 2
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Jorja Smith
Blue Lights
🇺🇸 Lucy Dacus
Night Shift
🇺🇸 Yves Tumor ft. James K
Licking an Orchid
🇺🇸 Masta Ace & 🇨🇦 Marco Polo ft. 🇺🇸 Smif-N-Wessun
Breukelen "Brooklyn"
🇨🇴🇺🇸 Kali Uchis
In My Dreams
2019 🇺🇸 Vampire Weekend
Harmony Hall
🇺🇸 Lana Del Rey
California
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 FKA twigs
sad day
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Black Country, New Road
Sunglasses
🇺🇸 Big Thief
Not
🇺🇸 clipping.
Nothing Is Safe
🇮🇹 Caterina Barbieri
Fantas
🇺🇸 Weyes Blood
Movies
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Georgia
About Work the Dancefloor
🇺🇸 clipping.
Blood of the Fang
🇳🇱🇮🇷 Sevdaliza
Darkest Hour
🇳🇱🇹🇷 Altin Gün
Süpürgesi Yoncadan
2020 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Charli XCX
Visions [Appleville Mix]
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Black Country, New Road
Science Fair
🇬🇧 Bicep
Atlas
🇺🇸 Yves Tumor
Kerosene!
🇨🇦 Caribou
Never Come Back
🇨🇴 Ela Minus
they told us it was hard, but they were wrong.
🇺🇸 Adrianne Lenker
Anything
🇨🇦 Jayda G
Both of Us
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 DJ Sabrina the Teenage DJ
Next to Me
🇺🇸 Phoebe Bridgers
I Know the End
🇯🇵 Ichiko Aoba
Amuletum
🇳🇱 Eefje de Visser
Stilstand

Varia

 • 6 Nederlandse artiesten haalden ooit de finale, namelijk Eefje de Visser (2015, 2016, 2020), Spinvis (2017), Amber Arcades (2016), De Jeugd van Tegenwoordig (2010), Altin Gün (2019) en Sevdaliza (2019). De Belgische delegatie blijft slechts op 2 steken: Amatorski (2011) en Liesa Van Der Aa (2014)
 • BROCKHAMPTON is de enige artiest die het voor elkaar kreeg om in één maand met 4 automatische RateYourMusic-nominaties in te stromen (2017).
 • The Blacker the Berry van Kendrick Lamar werd in de finale van 2015 het minst vaak genoemd, maar wist opvallend genoeg wel te winnen. Dat dankte het nummer vooral tien #1-noteringen, ruim 30% van de users.
 • Reflektor van Arcade Fire werd in de finale van 2013 door iedereen genoemd.
 • Fading Lines van Amber Arcades won in 2016 haar halve finaleladder zonder ook maar één keer op #1 te zijn gezet.
 • Enter Killmore van CYNE won in oktober 2011 de maandfinale zonder eerste plaatsen.
 • Kendrick Lamar kreeg het voor elkaar om drie maandfinales op rij te winnen: januari, februari en maart 2015.
 • Amatorski en Burial de enige artiest die in dezelfde maandfinale zowel de eerste als de tweede plaats pakte, respectievelijk in mei 2011 en februari 2012.
 • Er zijn 4 nummers die niet in een maandfinale stonden, maar alsnog via de voorrondes de finale van De Grote Finale wisten te bereiken. Dit betreft Georgia - About Work the Dancefloor, Altin Gün - Süpürgesi Yoncadan, Kali Uchis - In My Dreams en Let's Eat Grandma - Eat Shiitake Mushrooms.
 • In maart 2017 wisten zowel Gorillaz feat. D.R.A.M. - Andromeda als Ed Sheeran - Eraser in dezelfde ladder nul punten te scoren.
 • Stay High [Habits Remix] van Tove Lo feat. Hippie Sabotage was in mei 2014 de enige Top 40 #1-hit die een maandfinale wist te winnen. Het nummer stond op het moment van zege zelfs bovenaan de oudste en bekendste hitlijst van Nederland.

Aantal maandfinales

Rang Artiest Aantal HP LF
1 Arcade Fire 1 2017
1 The National 1 2019
1 Kendrick Lamar 1 2017
1 (James) Holden 1 2017
1 Radiohead 1 2017
1 Sufjan Stevens 1 2017
1 Run the Jewels 1 2017
1 Phoebe Bridgers 1 2017
1 Burial 1 2011
 • In 2010 bestonden er nog geen maandfinales.
 • HP: hoogste positie
 • LF: laatste finale

Aantal maandzeges

Rang Artiest Aantal Maanden
1 Arcade Fire 3 September 2013, oktober 2013, december 2013
- Burial 3 Februari 2012, december 2012, november 2013
- Kendrick Lamar 3 Januari 2015, februari 2015, maart 2015
- Sufjan Stevens 3 Juli 2015, oktober 2017, juli 2020
- (James) Holden (& The Animal Spirits) 3 Juli 2013, september 2017, november 2017
6 A Tribe Called Quest 2 November 2016, december 2017
6 Andy Stott 2 September 2016, december 2016
- Atmosphere 2 Maart 2011, april 2011
- Beach House 2 Mei 2017, januari 2018
- David Bowie 2 November 2015, december 2015
- Eefje de Visser 2 Januari 2016, februari 2016
- HAERTS 2 Juli 2013, november 2018
- Little Simz 2 Maart 2019, mei 2019
- Meg Myers 2 Januari 2014, oktober 2014
- Nadine Shah 2 Augustus 2013, april 2015
- Radiohead 2 April 2016, juni 2016
- Run the Jewels 2 December 2014, mei 2020
- Slowdive 2 Januari 2017, maart 2017
- The Horrors 2 Juni 2011, juni 2011
- The Roots 2 November 2011, december 2011
- Woodkid 2 Mei 2012, januari 2013
 • In 2010 bestonden er nog geen maandfinales.

Artiesten die nog nooit een maandfinale haalden

Rang Artiest Aantal deelnames Hoogste positie (maand) Hoogste positie (jaar)
1 Taylor Swift 10 17 163
-

Records

Hoogste aantal stemmers

 • Ronde 1: 34 (december 2020)
 • Halve finale: 33 (maart 2020)
 • Maandfinale: 35 (december 2020, januari 2021, maart 2021)
 • De Grote Finale - Voorronde: 31 (2020)
 • De Grote Finale - Ronde 1: 30 (2020)
 • De Grote Finale - Ronde 2: 22 (2019)
 • De Grote Finale - Ronde 3: 23 (2019)
 • De Grote Finale - Kwartfinale: 29 (2019)
 • De Grote Finale - Halve finale: 29 (2019)
 • De Grote Finale - Finale: 39 (2019)

Laagste aantal stemmers

 • Ronde 1: 5 (december 2011, februari 2017)
 • Halve finale: 7 (mei 2011)
 • Maandfinale: 12 (februari 2011, mei 2011, augustus 2011, oktober 2014, februari 2017, september 2017)
 • De Grote Finale - Voorronde: 4 (2011)
 • De Grote Finale - Ronde 1: 7 (2011)
 • De Grote Finale - Ronde 2: 8 (2011)
 • De Grote Finale - Ronde 3: 11 (2016)
 • De Grote Finale - Kwartfinale: 11 (2016)
 • De Grote Finale - Halve finale: 14 (2011)
 • De Grote Finale - Finale: 19 (2010)

Hoogste aantal punten

 • Ronde 1: 87 - Little Simz - Introvert (april 2021)
 • Niet in de halve finale: 40 - Jessie Ware - Remember Where You Are (juli 2020)
 • Halve finale: 68 - Low - The Price You Pay (It Must Be Wearing Off (augustus 2021)
 • Niet in de maandfinale: 46 - Eefje de Visser - Stilstand (maart 2020)
 • Niet in de maand top 20: 34 - 3Phaz - Phase #5, Jonathan Wilson - 69 Corvette (maart 2020)
 • Finale: 82 - Little Simz - Introvert (april 2021)
 • De Grote Finale - Voorronde: 68 - Caribou - Never Come Back (2020)
 • De Grote Finale - Ronde 1: 74 - Caribou - Never Come Back (2020)
 • De Grote Finale - Ronde 2: 41 - Georgia - About Work the Dancefloor (2019)
 • De Grote Finale - Ronde 3: 45 - La Dispute - FULTON STREET I (2018)
 • De Grote Finale - Kwartfinale: 57 - Black Country, New Road - Sunglasses (2019)
 • De Grote Finale - Halve finale: 47 - clipping. - Nothing Is Safe (2019)
 • De Grote Finale - Finale: 136 - Arcade Fire - Reflektor (2013)

Laagste aantal punten

 • Nummer #1 (ronde 1): 8 - Talaboman - Loser's Hymn (februari 2017)
 • Nummer #4 (ronde 1): 7 - The Mysterons - Sold My Medicine (februari 2017)
 • Nummer #8 (ronde 1): 0 - Britney Spears - Till the World Ends (december 2011), The Original 7ven - Toast to the Party Girl (december 2011), Big Wreck - Albatross (maart 2012), Avishai Cohen with Nitai Hershkovits - Soof (juni 2012), Daft Punk feat. Nile Rodgers - Give Life Back to Music (juni 2013), Frank Boeijen - Een Vermoeden van Licht (november 2013), Transatlantic - Kaleidoscope (januari 2014), Oceaån - To Lose (mei 2014), Hamilton Leithauser - Alexandra (juni 2014), Prince - Breakdown (september 2014), Jackson Browne - Walls and Doors (oktober 2014), Madonna - Wash All over Me (februari 2015), Adele - When We Were Young (december 2015), Anthrax - You Gotta Believe (januari 2016), Anouk - Dirty Girl (maart 2016), serpentwithfeet - flickering (augustus 2016), Lady Gaga - Sinner's Prayer (november 2016), Gorillaz feat. D.R.A.M. - Andromeda (maart 2017), Ed Sheeran - Eraser (maart 2017), Hendo - Temperate (oktober 2017), Triggerfinger - Afterglow (augustus 2017)
 • Nummer #1 (halve finale): 14 - Kelly Lee Owens - Lucid (mei 2017)
 • Nummer #3 (halve finale): 11 - Louane - Si T'étais Là (december 2017)
 • Nummer #8 (halve finale): 1 - Tyler, the Creator - Boredom (juli 2017)
 • Nummer #12 (finale): 3 - Shura - Touch (augustus 2014)
 • De Grote Finale - Voorronde): 0 - Bell X1 - 4 Minute Mile (2011)
 • De Grote Finale - Ronde 1: 0 - Fresku feat. Ali B & Winne - Verslaafd (2011)
 • De Grote Finale - Ronde 2: 4 - Submotion Orchestra - Finest Hour (2011)
 • De Grote Finale - Ronde 3: 7 - Destroyer - Bay of Pigs (2011)
 • De Grote Finale - Kwartfinale: 6 - Israel Nash Gripka - Drown (2011)
 • De Grote Finale - Halve finale: 8 - PJ Harvey - The Words That Maketh Murder (2011)
 • De Grote Finale - Finale: 47 - Arcade Fire - The Suburbs (2010), Four Tet - Pyramid (2011)

Hoogste stempercentage

 • Ronde 1: 33,07% - Liesa Van der Aa - On the Heart II (november 2014)
 • Niet in de halve finale: 15,45% - Clap Your Hands Say Yeah - As Always (juni 2014)
 • Halve finale: 27,86% - Andy Stott - Violence (september 2014)
 • Niet in de maandfinale: 15,56% - Alvvays - Dreams Tonite (juli 2018)
 • Niet in de maand top 20: 11,67% - Low - Dancing and Blood (september 2018)
 • Maandfinale: 17,78% - Amatorski - Soldier (mei 2011), Savages - Fuckers (april 2014)
 • De Grote Finale - Voorronde: 30,00% - Let's Eat Grandma - Eat Shiitake Mushrooms (2016)
 • De Grote Finale - Ronde 1: 27,78 - Anna Calvi - Love Won't Be Leaving (2011)
 • De Grote Finale - Ronde 2: 23,64% - Let's Eat Grandma - Eat Shiitake Mushrooms (2016)
 • De Grote Finale - Ronde 3: 23,89% - Arcade Fire - Reflektor (2013)
 • De Grote Finale - Kwartfinale: 22,38% - Kendrick Lamar - The Blacker the Berry (2015)
 • De Grote Finale - Halve finale: 20,00% - Chromatics - Shadow (2017), Tyler, the Creator - Yonkers (2011), Four Tet - Locked (2011)
 • De Grote Finale - Finale: 14,53% - Arcade Fire - Reflektor (2013)

Laagste stempercentage

 • Maandfinale: 1,16% - Duologue - Zeros (november 2012)
 • De Grote Finale - Voorronde:
 • De Grote Finale - Ronde 1:
 • De Grote Finale - Ronde 2:
 • De Grote Finale - Ronde 3:
 • De Grote Finale - Kwartfinale:
 • De Grote Finale - Halve finale:
 • Nummer #1 (De Grote Finale - Finale): 9,96% - Vampire Weekend - Harmony Hall (2019)
 • Nummer #12 (De Grote Finale - Finale): 5,22% - Four Tet - Pyramid (2011)
 • Nummer #1 in ronde 1:
 • Nummer #4 in ronde 1:
 • Nummer #1 in de halve finale:
 • Nummer #3 in de halve finale:

Meeste eerste plaatsen

 • Ronde 1: 11x - Sufjan Stevens - My Rajneesh (juli 2020)
 • Halve finale: 9x - Sufjan Stevens - My Rajneesh (juli 2020), Keleketla! - Papua Merdeka (Machinedrum Remix) (december 2020)
 • Maandfinale: 8x - Sufjan Stevens - My Rajneesh (juli 2020)
 • De Grote Finale - Voorronde: 9x - SOPHIE - Is It Cold in the Water? (2018), Phoebe Bridgers - Kyoto (2020)
 • De Grote Finale - Ronde 1: 7x - Masta Ace & Marco Polo feat. Pharoahe Monch - The Fight Song (2018), Billie Eilish - bury a friend (2019), Caribou - Never Come Back (2020), Ariwo - Flameback Dance (2020)
 • De Grote Finale - Ronde 2: 8x - Georgia - About Work the Dancefloor (2019)
 • De Grote Finale - Ronde 3: 6x - girl in red - Girls, 2018, BROCKHAMPTON - NO HALO (2019), Vampire Weekend - Sympathy (2019), Fontaines D.C. - Boys in the Better Land (2019)
 • De Grote Finale - Kwartfinale: 9x - Black Country, New Road - Sunglasses (2019)
 • De Grote Finale - Halve finale: 7x - Caterina Barbieri - Fantas (2019)
 • De Grote Finale - Finale: 10x - Kendrick Lamar - The Blacker the Berry (2015)

Hoogste aantal nummers per artiest per jaar

 • Deelnames in één jaar: 9x - BROCKHAMPTON (2017)
 • Deelnames in één maand: 5x - BROCKHAMPTON (augustus 2017)
 • Halve finales:
 • Maand-top 20: 5 - Phoebe Bridgers (2020)
 • Maandfinales:
 • Maandzeges: 3 - Arcade Fire (2013), Kendrick Lamar (2015)
 • De Grote Finale - Voorronde:
 • De Grote Finale - Ronde 1:
 • De Grote Finale - Ronde 2:
 • De Grote Finale - Ronde 3:
 • De Grote Finale - Kwartfinale:
 • De Grote Finale - Halve finale: 3 - The Roots (2011), Grimes (2015), Sufjan Stevens (2015), Radiohead (2016)
 • De Grote Finale - Finale: 2 - CHVRCHES (2013), clipping. (2019), Gorillaz (2010), Holden (2013), John Talabot (2012), Kendrick Lamar (2015), Tame Impala (2015)

Hoogste aantal nummers per artiest (totaal)

 • Deelnames: 17 - BROCKHAMPTON
 • Halve finales:
 • Maandfinales:
 • Maand-top 20:
 • Maandzeges: 3 - Arcade Fire, Burial, (James) Holden, Kendrick Lamar
 • De Grote Finale - Voorronde:
 • De Grote Finale - Ronde 1:
 • De Grote Finale - Ronde 2:
 • De Grote Finale - Ronde 3:
 • De Grote Finale - Kwartfinale:
 • De Grote Finale - Halve finale:
 • De Grote Finale - Finale: 3 - Arcade Fire, Holden

Overig

 • Vaakst genoemd in Ronde 1: 28 - Little Simz - Introvert (april 2020)
 • Vaakst genoemd in Halve Finale:
 • Vaakst genoemd in de finale: 24 - Run the Jewels - a few words for the firing squad (mei 2020), Lushlife feat. Dälek - Dépaysement (maart 2020)
 • Ronde 1 - grootste verschil met de nummer 2: 49 - Little Simz - Introvert (april 2020)

Zie ook

Lijst van maandwinnaars in Song van het Jaar