Orinoco Radio: verschil tussen versies

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 17: Regel 17:
  
 
== Externe link ==
 
== Externe link ==
* [https://http://www.orinocoradio.nl/ Officiële website]
+
* [http://www.orinocoradio.nl Officiële website]

Versie van 20 okt 2021 om 08:59

Orinoco Radio is een online radiostation dat zich focust op moderne alternatieve muziek. Orinoco werkt op vrij regelmatige basis samen met MusicMeter. Verschillende toplijsten, waaronder de MuMeLadder, De Witte Trui, de MuMeAfrekening en de MuMe (Album) Top 40 worden uitgezonden door de radiozender. In de periode dat Orinoco's haar eigen toplijst de Verrukkelijke 500 uitzendt wordt deze gepromoot op het forum van MusicMeter.

Overdag en 's nachts zijn er op Orinoco voornamelijk non-stop uitzendingen, in de avonduren zijn er ook programma's die gepresenteerd worden. Het station onderscheidt zich, doordat het geen gebruik maakt van formats, maar dat de dj's hun programma's geheel zelf samenstellen. De muziek wordt afgewisseld met reclameblokken en een nieuwsbulletin op het hele uur. Inkomsten worden gegenereerd uit donaties van luisteraars en internetreclame via de website en worden gebruikt voor de exploitatie van Orinoco Radio. Wekelijks luisterden er meer dan 2000 unieke luisteraars naar het radiostation. De bezetting van Orinoco Radio bestaat anno 2018 uit een groep van circa 17 vrijwilligers.

Ontstaan

De radiozender is in 2008 opgericht door een groep muziekprofessionals die elkaar kennen van het Vrienden van de Top 2000-forum. Zij constateerden dat er in het verzuilde Nederlandse radiolandschap weinig plaats is voor eigenzinnige en eclectische deejays die niet in hokjes denken. De zender is enigszins te vergelijken met bijvoorbeeld BBC 6 Music dat ook een alternatief probeert te zijn voor de op hitparades gebaseerde FM-zenders. Een kenmerk van het station is het vele contact met de luisteraars via internet, telefoon en sms. Luisteraars hebben met regelmaat de mogelijkheid om verzoeken in te dienen voor bepaalde nummers. Orinoco Radio startte met uitzenden op 1 mei 2008. De titel van het radiostation verwijst naar de Zuid-Amerikaanse Orinoco-rivier en de Londense Orinoco Studios.

Hitlijsten

Verrukkelijke 500

Sinds het jaar van oprichting heeft Orinoco Radio een eigen allertijdenlijst, de zogeheten Verrukkelijke 500. Deze lijst wordt jaarlijks in november uitgezonden, op basis van internetstemmen. Luisteraars leveren hiervoor een volledige Top 500 in. Dit staat in contrast met de beperkte stemlijstgrootte bij de Top 2000 van Radio 2 en aanverwanten. In 2018 vond de elfde editie plaats. A Day in the Life van The Beatles loste Black van Pearl Jam af als lijstaanvoerder.

Steunfonds

Het Steunfonds is een wekelijks hitprogramma op Orinoco Radio. Elke week kan er op vier nieuwe singles worden gestemd. De plaat met de meeste stemmen verdient de titel 'Flowschijf', met andere woorden dit is de single van de week. De hele week krijgt het nummer veel airplay op Orinoco Radio.

MuMeLadder

De MuMeLadder is de jaarlijkse allertijdenlijst van MusicMeter. Het is een Top 2000 met grotendeels alternatieve en/of ondergewaardeerde nummers, bedoelt als vrije en niet-commerciële tegenhanger van de Top 2000 van Radio 2. Sinds 2012 wordt de lijst uitgezonden door Orinoco Radio.

Externe link