Artiest

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De artiest is de uitvoerende van een album en wordt op MusicMeter over het algemeen zo opgenomen als op het artwork van een album vermeld staat (bij afwijkingen – bijvoorbeeld omwille van lay-outredenen – is de schrijfwijze op de rugzijde van het artwork leidend). Bij grotere verschillen wordt gebruik gemaakt van alternatieve artiestennamen, bijvoorbeeld in het geval van Red Crayola en The Red Krayola. Omdat sommige artiesten niet altijd onder dezelfde naam opereren, kunnen ook deze alternatieve artiestnamen gebruikt worden.

Let bij het gebruiken van alternatieve artiestennamen op het volgende:

  • Bij een album van een groep dienen de losse leden niet als alternatieve artiesten ingevoerd te worden.
  • Bij een samenwerking tussen twee artiesten dienen de artiesten wel ieder als alternatieve artiest ingevoerd te worden.
  • Als er op een track gastartiesten meedoen, kun je deze invoeren bij de tracklisting. Bij elke track staat een speciaal vakje "Gastartiest(en)" dat hiervoor bedoeld is. Bij meerdere gastartiesten, vul je deze afzonderlijk in. Eén per vakje dus.

Soms kan er twijfel zijn over de precieze schrijfwijze van een artiestennaam. Kijk bij eventuele andere releases van de artiest hoe daar de naam ingevoerd staat (dit geldt ook voor het label).

Verder nog belangrijk om op te letten:

  • Als een artiestennaam niet kan worden weergegeven in Latijns schrift, kan hij helaas niet op de site (vermits deze dan onmogelijk kan worden teruggevonden in onze database).
  • Mochten er meerdere artiesten met dezelfde naam in de database staan, houden we ze uit elkaar door middel van Romeinse cijfers. De (chronologisch) eerste toegevoegde artiest is zonder Romeins cijfer, de volgende krijgt de toevoeging 'I', de artiest daarna 'II', etc.
  • Bij verzamelalbums als Hitzone, Greatest Hits of the 80's, ed. wordt er in het vakje "artiest" niets ingevuld (dus ook geen 'diverse artiesten'). Dat komt pas bij het invoeren van de tracklisting.

Zie ook