Artiest

Uit MusicMeterWiki
Versie door Yak (Overleg | bijdragen) op 6 dec 2007 om 12:36

Ga naar: navigatie, zoeken

De artiest is de uitvoerende van een album en wordt op MusicMeter over het algemeen zo opgenomen als op het artwork van een album vermeld staat. In het geval van uitzonderingen op deze regel, wordt gebruik gemaakt van de artiest-vermelding op [AllMusic]; voorbeelden van uitzonderingen zijn Belle & Sebastian (die soms vermeld staan als Belle and Sebastian) en Smog (die soms vermeld wordt als (Smog)). Bij grotere verschillen wordt gebruik gemaakt van alternatieve artiestennamen, bijvoorbeeld in het geval van Red Crayola en The Red Krayola.

Omdat sommige artiesten niet altijd onder dezelfde naam opereren, kunnen ook alternatieve artiestnamen ingevoerd worden. Denk hierbij aan de volgende voorbeelden:

  • Bij een album van een groep dienen de losse leden niet als alternatieve artiesten ingevoerd te worden.
  • Bij een samenwerking tussen twee artiesten dienen de artiesten wél ieder als alternatieve artiest ingevoerd te worden.
  • Als er op een track gastartiesten mee doen voer je deze als volgt in: "Artiest 1, Artiest 2 en Artiest 3". Let op de komma's en het Nederlandse woordje "en".

Soms kan er twijfel zijn over de precieze schrijfwijze van een artiestnaam. Kijk bij eventuele andere albums van de artiest hoe daar de naam ingevoerd staat (dit geldt ook voor het label). Als land van herkomst neem je het geboorteland van de artiest, niet het land van het label.