Soulseek

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Soulseek is een filesharing-programma, voornamelijk bedoeld om muziek uit te wisselen, maar het programma biedt ook de mogelijkheid om zelf chat-kanalen te openen. Kos greep deze mogelijkheid aan en lanceerde vlak na de oprichting van MusicMeter een speciale MusicMeter-room op Soulseek. Vanaf eind 2004 groeide deze uit tot de 'de facto' MusicMeter-chat. Dit in tegenstelling tot de MovieMeter-chat die zich vooral op IRC afspeelt.

Om aan deze chat deel te nemen moet je allereerst Soulseek installeren. Om toegang te krijgen tot de MusicMeter-chat moet je in de 'room list' een nieuwe room aanmaken en hierbij 'Mume-chat' invullen (hoofdlettergevoelig, dus met een hoofdletter M en de rest met kleine letters).

Ooit begonnen met een man of drie bij oprichting, zijn er nu op drukke momenten enkele tientallen mensen aanwezig in de Soulseek-chat. Ook worden vaak CSL-sessies gehouden, waarbij meerdere mensen tegelijkertijd naar hetzelfde album luisteren en het in de chat becommentariëren.

Soulseek werd in recente jaren steeds minder populair, nadat het gebruik van streamingservices als Spotify in de 2010s een enorme toevlucht had genomen. Op dit moment is er nauwelijks activiteit meer in de MusicMeter-room. chat4all, het IRC-netwerk dat ook door Orinoco Radio gebruikt wordt heeft nu de functie van #1 MusicMeter-chat grotendeels overgenomen.