MuMeLadder

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De MuMeLadder is een Top 2000 die jaarlijks wordt samengesteld door de users van MusicMeter. Sinds 2007 nemen de genomineerde nummers het in wisselende samenstelling meermaals tegen elkaar op. Het stemmen op deze zogenaamde 'ladders' begint in januari en eindigt in december.

Uiteindelijk blijven aan het eind van het jaar 32 nummers over die in de verschillende stemrondes het beste uit de bus kwamen. In de finale stellen users uit deze lijst hun eigen top-32 samen. Alle inzendingen en de startladder worden bij elkaar opgeteld, waarna media december de uitslag bekend wordt gemaakt in het uitslagentopic. Op de zondagavond volgt de ultieme ontknoping, wanneer de nummers uit de top 10 een voor een worden vrijgegeven. Het nummer dat de meeste punten heeft verzameld wint en mag zich een jaar lang Ladderaanvoerder noemen. De finale van de MuMeLadder wordt door veel users gezien als de jaarlijkse hoogmis van de forumspellen. De organisatie is in handen van El Ninjo en cosmic kid.

Sinds 2012 wordt op de finaledag de top 100 van de Ladder live uitgezonden op online radiostation Orinoco Radio. In 2013 kwam er een zusterspel (spin-off) bij voor nummers van 10 jaar of jonger, genaamd De Witte Trui. Op dit moment kan er genomineerd worden voor de nieuwe editie (2021).

Geschiedenis

Alternatieve pop, folk, country, dance, neoklassiek, ambient en electronica zijn over het algemeen matig vertegenwoordigd in de NPO Radio 2 Top 2000, mede omdat deze muziekstijlen weinig airplay krijgen en slechts beperkt voorkomen op de voorkeuzelijst van Radio 2. Dit geldt in mindere mate ook voor (moderne) zwarte muziek, waaronder hiphop, r&b, soul, jazz en funk. In de eerste 12 edities van de Top 2000 was de samenstelling van de nummers in grote meerderheid blank, rockistisch en op leeftijd.

Deze omissies van de Top 2000 waren voor een aantal users van MusicMeter de inspiratie om een eigen alternatieve laddercompetitie op te zetten, genaamd de MuMeLadder. In de eerste verschijningsvorm in 2006 was het meer een eenvoudig knock-out spel, zoals er nu ook nog velen van bestaan op het forum. Het aantal nummers dat aan de eerste competitie deelnam lag destijds ook lager dan 2000. Het jaar erop werd het idee onder leiding van El Ninjo verder uitgebouwd. Zo ontstond in 2007 voor het eerst een lijst met 2000 nummers. In 2008 werd de MuMeLadder verder geperfectioneerd tot het uitgebreide laddersysteem dat we vandaag de dag kennen. In de loop der jaren zijn er nog wel met enige regelmaat wijzigingen doorgevoerd wat betreft de nominatieregels, het speelschema, de laddergroottes, de stemsleutels en de deadlines.

Samenstelling

De MuMeLadder heeft als doel een zo representatief mogelijke canon te zijn van de gehele popgeschiedenis. Het ideaalbeeld is een diverse allertijdenlijst waarin alle belangrijke genres en stromingen voorkomen en waar er plaats is voor ee groot scala aa verschillende artiesten. Dit concept is enigszins vergelijkbaar met dat van de Snob 2000, ware het niet dat de MuMeLadder geen beperkende factor kent met betrekking tot de nummers die ook al zijn opgenomen in de keuzelijst van de Top 2000. Circa een op de drie liedjes is in beide allertijdenlijsten te vinden. De MuMeLadder kent jaarlijks circa 200 nieuwe noteringen.

Opzet en stemprocedure

Bij de MuMeLadder is het volledige proces van stemmen openbaar. Hierdoor zijn de uitslagen altijd te controleren. Het stemmen gaat via het internet. Elke deelnemende user heeft zelf de mogelijkheid om het aantal punten per liedje na te rekenen. Dit maakt eindlijst voor 100% transparant, iedereen kan immers zien hoe de samenstelling tot stand is gekomen. Ook qua verifieerbaarheid onderscheid de MuMeLadder zich van de Top 2000 en de Snob 2000, waar het aantal stemmen per liedje niet bekend wordt gemaakt.

In de periode januari t/m december wordt door middel van acht verschillende stemrondes een ranglijst van 2000 nummers opgemaakt. In de laatste weken van december kan elke user een maximum van zeven nieuwe nominaties aandragen voor het daaropvolgende jaar. In de volgende editie nemen deze nominaties het vervolgens door middel van een interactieve stemming op tegen de nummers die al eerder in de MuMeLadder stonden. Doordat alle genoteerde platen in steeds weer wisselende samenstelling tégen elkaar strijden ontstaat een dynamische lijst. Twaalf edities leverden acht verschillende nummers 1 op. Zevenentwintig verschillende nummers behaalden ooit de top 10. In totaal hebben ruim 4500 platen ooit in de MuMeLadder gestaan.

Spelregels

De MuMeLadder is een forumgame in de vorm van een ladderspel. In elke ronde spelen een aantal nummers tegen elkaar (samen een ladder vormend) waarop je kan stemmen. Hieronder wordt korte speluitleg gegeven.

Startlijst

Elk nieuw ladderjaar vangt aan met een startlijst. Deze bestaat uit de 2000 nummers die er genoteerd staan in laatste editie van de MuMeLadder, aangevuld met 500 nieuwe bijdrages van de users en 20 ontbrekende 'klassiekers' die door de organisatie zijn geselecteerd. User dragen hun eigen favoriete nummers voor in het Nominatietopic. Van de in totaal 2520 nummers waarmee de nieuwe MuMeLadder van start gaat sneuvelen er derhalve in de loop van het jaar nog 520 voor de eindstreep. De overige nummers zullen uiteindelijk in verschillende rondes afvallen en worden onderverdeeld op basis van gewogen stempercentages over de rondes heen en dat zal tenslotte ook tot een ranking en het opbouwen van de Top 2000 gaan leiden.

Laddersysteem

De organisatie verdeeld elke ronde alle overbleven nummers over een bepaald aantal ladders. Dit gebeurt door middel van een gerandomiseerde loting, die vanaf Ronde 2 deels gewogen is. Ladders worden gespeeld in een tijdsblok van 24 uur. Het verschilt per ronde op hoeveel ladders er tegelijkertijd kan worden gestemd.De exacte puntenverdeling (stemsleutel) wordt elke ronde bij de ladders door de organisatie vermeld. De deadline ligt elke dag op 19:00. Na het verstrijken van de deadline mogen de nieuwe ladders worden geplaatst. Deze zijn te vinden in het overzichtstopic.

Ronde 1

 • De nummers worden middels een ongewogen loting over 252 ladders van 10 verdeeld.
 • Deelnemende users verdelen per ladder de beschikbare punten (7-5-4-3-1) over de 5 nummers die zij het beste vinden.
 • Users tellen hun punten zelf op bij het totaal aantal punten van een nummer.
 • De best scorende nummers per ladder gaan door naar de volgende ronde.
 • Alle afvallers belanden in herkansingsronde 1h en krijgen in een onderlinge strijd nog een tweede kans. 236 nummers gaan alsnog door naar Ronde 2.
 • Er blijven 2000 nummers over waarmee in Ronde 2 verder wordt gespeeld. Elk van deze nummers is al zeker van een plek in de MuMeLadder Top 2000.

Ronde 2 t/m 5

Tot en met de editie van 2018 werden alle rondes gespeeld volgens het systeem van Ronde 1. Met ingang van het ladderjaar 2019 wordt er vanaf Ronde 2 afgeweken van deze formule. De 2000 overgebleven nummers worden verdeeld over 20 ladders van elk 20 nummers. Enkel Ronde 3 wijkt licht af (de laddergrootte bedraagt dan 25 nummers bedraagt, waaruit een top 8 moet worden samengesteld). Na afloop van de reguliere ronde mogen de best scorende afvallers herkansen. Users gaan in het stemmen als volgt te werk (zie ook de voorbeeldpost):

 • Elk etmaal wordt er één ladder gespeeld. Users rangschikken een selectie van 7 favorieten.
 • Maak een nummering van de top 7 van 1 t/m 7 (verplicht).
 • Nummer met een punt achter het nummer (1.) en zet een spatie tussen de nummering (punt) en de artiest - titel.
 • Neem de artiest - titel naam exact over uit de ladder (copy - paste!).
 • Zet de punten (20 - 17 - 14 - 11 - 8 - 6 - 4 ) niet achter de artiest - titel. Tel ook geen punten op.
 • Quote van de lijsten is niet wenselijk i.v.m de verwerking van de punten (dus als je iets wilt zeggen over iemand anders lijstje, haal de nummering/het hele lijstje weg)
 • De bovenste nummers van de top 7 scoren in verhouding relatief veel punten ten opzichte van de nummers daaronder. Hiermee wordt getracht om love-hate nummers een voordeel te gegeven ten opzichte van grijze muizen, wat de diversiteit van genres en tijdperken in de bovenste regionen moet bevorderen. Love-hate betreft de nummers waar relatief weinig op wordt gestemd, maar die wel een hoog gemiddelde scoren (doordat ze vaker tot de absolute favorieten van een user behoren).

Om het stemproces voor de users te vergemakkelijken heeft Teunnis een handzame rangschikkingstool ontwikkeld. De stemlijsten worden niet meer door de users zelf opgesteld. Hierdoor is er geen actuele tussenstand meer te zien in het topic, wat het beruchte strategisch stemmen grotendeels moet voorkomen. Middels een geavanceerde spreadsheet kunnen de stemmen na afloop van de deadline alsnog in snel tempo worden verwerkt.

Finale

Na afloop van Ronde 6 zijn er nog 32 nummers over, waarmee de finale wordt gespeeld. Het de bedoeling dat users de finalisten rangschikken van 1 naar 32 en hun lijst vervolgens via pm naar El Ninjo sturen. Zij hebben ongeveer twee weken om een finalelijstje op te sturen. Op die manier blijft de uitslag tot het laatste moment spannend. Het is traditie dat de organisatie bij elke 25 inzendingen een tussenstand van de punten en een aantal opvallende trends te posten, zonder daarbij weg te geven om welke nummers het specifiek gaat. In het derde weekend van december wordt de uitslag gepresenteerd. Op vrijdag en zaterdag telt El Ninjo in blokjes van vier af naar de top 10. Op de zondagavond (finaledag) worden de nummers uit de top 10 een voor een vrijgegeven. Het nummer dat in totaal de meeste punten heeft verzameld, is vanzelfsprekend de winnaar.

Zie het overzichtstopic voor een uitgebreide speluitleg.

Radio-uitzending

De MuMeLadder Top 2000 wordt jaarlijks op de eerste, tweede of derde zondag van december gepubliceerd op de officiële website en op MusicMeter. Sinds 2012 is er ook een radioprogramma aan gekoppeld: het online radiostation Orinoco Radio zendt op de dag van bekendmaking de bovenste honderd platen live uit.

Overzichten

Lijstaanvoerders

Er zijn acht verschillende nummers die ooit op één stonden in de MuMeLadder. Dit zijn The End van The Doors, A Forest van The Cure, Street Spirit (Fade Out) en Paranoid Android van Radiohead, How Soon Is Now? en There Is a Light That Never Goes Out van The Smiths, Rebellion (Lies) van Arcade Fire en "Heroes" van David Bowie. Vanaf 2014 wordt de top drie gedomineerd door Radiohead, Arcade Fire, The Cure en The Smiths.

Lijstaanvoerders naar artiest

Rang Artiest Aantal
1 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead 4
- 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure 4
3 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths 2
- 🇨🇦 Arcade Fire 2
4 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie 1
- 🇺🇸 The Doors 1

Lijstaanvoerders naar nummer

Rang Artiest Nummer Aantal
1 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure A Forest 4
2 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead Paranoid Android 2
2 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead Street Spirit (Fade Out) 2
- 🇨🇦 Arcade Fire Rebellion (Lies) 2
4 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie Heroes 1
- 🇺🇸 The Doors The End 1
- 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths How Soon Is Now? 1
- 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths There Is a Light That Never Goes Out 1

Lijstaanvoerders naar land

Rang Land Aantal
1 Engeland 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 11
2 Canada 🇨🇦 2
3 Verenigde Staten 🇺🇸 1

De top 10

Jaar / positie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2007 🇺🇸The Doors
The End
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Kate Bush
Wuthering Heights
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Massive Attack
Teardrop
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Joy Division
Decades
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Echo & the Bunnymen
The Killing Moon
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Joy Division
Love Will Tear Us Apart
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Exit Music (For a Film)
🇨🇦 Neil Young & Crazy Horse
Cortez the Killer
2008 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🇺🇸 The Velvet Underground
Venus in Furs
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Massive Attack
Teardrop
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Joy Division
Love Will Tear Us Apart
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🇦🇺 Nick Cave & the Bad Seeds
The Mercy Seat
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Echo & the Bunnymen
The Killing Moon
🇺🇸 The Doors
Riders on the Storm
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
2009 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🇺🇸 The Doors
Riders on the Storm
🇺🇸 The Velvet Underground
Venus in Furs
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Massive Attack
Teardrop
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🇨🇦 Neil Young
Like a hurricane
🇺🇸 Pearl Jam
Black
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Joy Division
Love Will Tear Us Apart
2010 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Joy Division
Love Will Tear Us Apart
🇺🇸 The Doors
Riders on the Storm
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🇺🇸 Lou Reed
Perfect Day
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Space Oddity
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🇺🇸 The Beach Boys
God Only Knows
2011 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Massive Attack
Teardrop
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Kate Bush
Wuthering Heights
2012 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🇺🇸 Pearl Jam
Black
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Kate Bush
Wuthering Heights
2013 🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life
🇺🇸 Pearl Jam
Black
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Exit Music (For a Film)
2014 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life
🇺🇸 Pearl Jam
Black
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Exit Music (For a Film)
2015 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life
🇺🇸 Pearl Jam
Black
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Massive Attack
Unfinished Sympathy
2016 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Life on Mars?
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Massive Attack
Unfinished Sympathy
2017 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Life on Mars?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🇨🇦 Arcade Fire
Neighborhood #1 (Tunnels)
2018 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Life on Mars?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life
🇺🇸 Pearl Jam
Black
2019 🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
"Heroes"
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Talk Talk
Such a Shame
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 New Order
Blue Monday
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
2020 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Cure
A Forest
🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
There Is a Light That Never Goes Out
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Street Spirit (Fade Out)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 New Order
Blue Monday
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Paranoid Android
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Smiths
How Soon Is Now?
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Talk Talk
Living In Another World
🇨🇦 Arcade Fire
Neighborhood #1 (Tunnels)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Beatles
A Day in the Life

Finaledeelnames per nummer

Rang Artiest Titel Jaar Aantal HP LF
1 Radiohead Street Spirit (Fade Out) 1995 14 1 2020
1 Kate Bush Wuthering Heights 1978 14 3 2020
3 Arcade Fire Rebellion (Lies) 2004 13 1 2020
3 The Cure A Forest 1980 13 1 2020
3 The Smiths How Soon Is Now? 1984 13 1 2020
3 The Smiths There Is a Light That Never Goes Out 1986 13 1 2020
7 David Bowie "Heroes" 1977 12 1 2019
7 Radiohead Paranoid Android 1997 12 1 2020
7 Depeche Mode Enjoy the Silence 1990 12 11 2020
10 The Velvet Underground Venus in Furs 1967 11 2 2019
11 Pearl Jam Black 1991 10 10 2020
11 The Beatles A Day in the Life 1967 10 4 2020
11 Radiohead Exit Music (For a Film) 1997 10 9 2020
11 New Order Blue Monday 1983 10 11 2020
15 Joy Division Love Will Tear Us Apart 1980 9 4 2019
15 Pixies Debaser 1989 9 11 2018
15 Nina Simone Sinnerman 1965 9 18 2020
18 Massive Attack Unfinished Sympathy 1991 8 10 2018
18 Nick Cave & the Bad Seeds The Mercy Seat 1988 8 7 2016
18 The Rolling Stones Gimme Shelter 1969 8 13 2019
18 dEUS Instant Street 1999 8 16 2020
18 Sigur Rós Untitled #8 2002 8 14 2020
23 U2 The Unforgettable Fire 1984 7 13 2019
23 Arcade Fire Neighborhood #1 (Tunnels) 2004 7 10 2020
23 Songs: Ohia Lioness 2000 7 23 2020
26 Massive Attack Teardrop 1998 6 3 2012
26 Pulp Common People 1995 6 22 2017
26 Sinéad O'Connor Troy 1987 6 26 2019
26 The Doors The End 1967 6 1 2012
30 Talking Heads Once in a Lifetime 1980 5 15 2018
30 DJ Shadow Stem / Long Stem 1996 5 29 2020
30 Echo & the Bunnymen The Killing Moon 1984 5 7 2020
33 Sigur Rós Svefn-G-Englar 1999 4 19 2018
33 Sufjan Stevens John Wayne Gacy, Jr. 2005 4 24 2019
35 David Bowie Life on Mars 1971 3 4 2018
35 Joy Division Atmosphere 1980 3 26 2011
35 Neil Young Like a Hurricane 1977 3 8 2012
35 The Doors Riders on the Storm 1971 3 4 2009
35 The Knife Silent Shout 2006 3 29 2018
35 Portishead Glory Box 1994 3 14 2018
35 Led Zeppelin Stairway to Heaven 1971 3 16 2019
35 Love Alone Again Or 1967 3 18 2012
35 Orchestral Manoeuvres in the Dark Maid of Orleans (The Waltz Joan of Arc) 1981 3 31 2014
35 Marvin Gaye Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) 1971 3 31 2020
 • Deze gegevens golden op 7 december 2020.
 • In 2007 bestond de finale uit 16 nummers in plaats van 32 en stelden de users een top-10 samen.
 • HP: hoogste positie
 • LF: laatste finale

Finaledeelnames per artiest

Rang Artiest Aantal HP LF
1 Radiohead 38 1 2020
2 The Smiths 28 1 2020
3 Arcade Fire 23 1 2020
4 David Bowie 19 1 2019
5 Joy Division 16 4 2019
5 Kate Bush 16 3 2020
7 The Cure 15 1 2020
8 Massive Attack 14 3 2018
8 The Velvet Underground 14 2 2019
10 Pixies 13 11 2018
11 Depeche Mode 12 11 2020
11 Sigur Rós 12 14 2020
11 The Beatles 12 4 2020
14 Pearl Jam 11 9 2020
15 New Order 10 5 2020
16 Nick Cave and the Bad Seeds 9 7 2020
16 Nina Simone 9 17 2020
16 The Doors 9 1 2012
19 dEUS 8 12 2020
19 The Rolling Stones 8 13 2019
21 Neil Young (& Crazy Horse) 7 8 2012
21 Songs: Ohia 7 23 2020
21 Talking Heads 7 15 2018
21 U2 7 13 2019
24 Pulp 6 22 2017
24 Sinéad O'Connor 6 23 2019
25 DJ Shadow 5 29 2020
25 Echo & the Bunnymen 5 7 2020
25 Marvin Gaye 5 18 2020
 • Deze gegevens golden op 15 december 2020.

Artiesten

De volgende artiesten staan met 10 of meer nummers in de lijst. In totaal staan er 747 unieke artiesten in de MuMeLadder (2020).

Rang Artiest Favoriete nummer Jaar Aantal nrs.
1 The Beatles A Day in the Life 1967 22
2 David Bowie "Heroes" 1977 17
2 R.E.M. Drive 1992 17
2 Radiohead Street Spirit (Fade Out) 1995 17
5 The Smiths There Is a Light That Never Goes Out 1986 16
6 The Cure A Forest 1980 15
6 Nick Cave & the Bad Seeds Jubilee Street 2013 15
8 Arcade Fire Rebellion (Lies) 2004 14
9 Neil Young (& Crazy Horse) Like a Hurricane 1977 13
10 Prince (& the Revolution) When Doves Cry 1984 13
11 Bruce Springsteen Thunder Road 1975 12
11 Joy Division Love Will Tear Us Apart 1980 12
11 Muse Muse - Knights of Cydonia 2006 12
11 Sufjan Stevens Chicago 2005 12
11 Talk Talk Living in Another World 1986 12
11 The National Bloodbuzz Ohio 2010 12
11 U2 The Unforgettable Fire 1984 12
12 dEUS Instant Street 1999 11
12 Nirvana Smells Like Teen Spirit 1991 11
12 Pearl Jam Black 1991 11
12 Pink Floyd Wish You Were Here 1975 11
12 Sigur Rós Untitled #8 2002 11
12 Talking Heads Once in a Lifetime 1980 11
12 The Rolling Stones Gimme Shelter 1971 11
19 Arctic Monkeys I Bet You Look Good on the Dancefloor 2006 10
19 Bob Dylan Hurricane 1975 10
19 Depeche Mode Enjoy the Silence 1990 10
19 Eels Novocaine for the Soul 1996 10
19 Fleetwood Mac Go Your Own Way 1977 10
19 Interpol Leif Erikson 2002 10
19 New Order Blue Monday 1983 10
19 Nick Drake Northern Sky 1970 10
19 Pixies Debaser 1989 10
19 Simple Minds New Gold Dream (81-82-83-84) 1982 10
19 Spinvis Bagagedrager 2002 10
19 Suede Animal Nitrate 1993 10
19 The Doors Riders on the Storm 1971 10
19 The Smashing Pumpkins Disarm 1993 10

Varia

 • In totaal hebben 4784 liedjes een notering gehad in de MuMeLadder (2020).
 • De lijst telt 619 liedjes die in alle veertien edities genoteerd stonden (2020).
 • Van de vaste waardes in de lijst scoort Street Spirit (Fade Out) van Radiohead gemiddeld het beste met een positie van 3,14. Daarachter volgen The Smiths - There Is A Light That Never Goes Out (6,21) en David Bowie - "Heroes" (9,14) (2020).
 • Left to My Own Devices van Pet Shop Boys stond ook alle edities genoteerd, maar komt gemiddeld slechts op 1649,7 uit. Geen enkel andere vaste waarde doet het slechter (2020).
 • Er zijn nog slechts elf liedjes over die in elke editie tenminste de top 100 haalden. Drie van deze behaalden altijd de top 25; dit zijn Street Spirit (Fade Out) van Radiohead, Wuthering Heights van Kate Bush en There Is a Light That Never Goes Out van The Smiths (2020).
 • Drie nummers die sinds het jaar van uitkomen in de lijst staan zijn ook nooit lager dan #100 geëindigd. Dit zijn Neighborhood #1 (Tunnels) van Arcade Fire, Bloodbuzz Ohio van The National en Venice Bitch van Lana Del Rey.
 • De gemiddelde leeftijd van de liedjes in de eerste editie (2007) was 1989,1. Tot 2012 daalde de gemiddelde leeftijd naar 1985,6, om vervolgens elk achtereenvolgend jaar te stijgen. De huidige lijst (2020) heeft een gemiddelde leeftijd van 1990,7.
 • De hoogste nieuwkomer aller tijden stond in de MuMeLadder van 2017 op #19: Lazarus van David Bowie.
 • Het oudste nummer dat tot nu toe in de lijst heeft gestaan is Nobody Knows You When You're Down and Out van Bessie Smith uit 1923. Deze compositie bereikte haar hoogste notering in 2011 en stond toen op de 1766e plaats. In 2012 verdween het nummer uit de lijst.
 • The Beatles hebben met 22 nummers het record van meeste noteringen van artiest (2020).
 • Radiohead is de enige artiest die met drie nummers tegelijk in de top 10 stond, zij deden dit in 2013 en 2014.
 • Voor de editie van 2010 leverden 181 users een finalelijst in, een record dat nog altijd niet verbroken is.
 • Tot en met de editie van 2018 stond Radiohead altijd met tenminste één nummer in de Top 5.
 • Sinds 2013 staat A Forest van The Cure altijd op het podium.
 • De top 10 van de finale wordt sinds het begin gedomineerd door Engelse artiesten. Vanaf 2011 zijn er maximaal twee niet-Engelse artiesten in de top 10 te vinden. 103 van de 130 nummers die de top 10 behaalden zijn van Engelse makelij.
 • The End van The Doors en "Heroes" van David Bowie zijn de enige twee oud-winnaars die in een later jaar al uitgeschakeld raakten vóór de finalespel.
 • David Bowie ontbrak in slechts twee edities in de finale, te weten in 2008 en 2020.
 • Radiohead is de enige artiest die in alle edities altijd in de Top 10 genoteerd stond.
 • Radiohead is de enige artiest die het lukte om met vier nummers in de finale te komen (2020).
 • Paranoid Android is de enige finalist die zijn titel wist te prolongeren, in de jaren 2012 en 2013.
 • Het recordaantal stemmers op een reguliere ladder is 90 (2020).
 • Duel van Transatlantic is het langste nummer dat ooit genoteerd stond met 26:45.
 • Kyle's Mom's a Bitch van Eric Cartman is het kortste nummer dat ooit genoteerd stond met 1:15.


Records

Hoogste aantal stemmers

 • Ronde 1: 90 (3-4 januari 2021)
 • Ronde 2:
 • Ronde 3:
 • Ronde 4:
 • Ronde 5:
 • Ronde 6: 90 (14-15 november 2020)
 • Finale: 181 (2010)

Laagste aantal stemmers

 • Ronde 1:
 • Ronde 2:
 • Ronde 3:
 • Ronde 4:
 • Ronde 5:
 • Ronde 6:
 • Finale:

Hoogste aantal punten

 • Ronde 1: 1199 - Radiohead - Paranoid Android (2021)
 • Ronde 2:
 • Ronde 3:
 • Ronde 4:
 • Ronde 5:
 • Ronde 6:
 • Finale:

Laagste aantal punten

 • Ronde 1: 10 - Nick Harper - Imaginary Friend (2021)
 • Ronde 2:
 • Ronde 3:
 • Ronde 4:
 • Ronde 5:
 • Ronde 6:
 • Finale:

Hoogste percentage

 • Ronde 1:
 • Ronde 2:
 • Ronde 3:
 • Ronde 4:
 • Ronde 5:
 • Ronde 6:
 • Finale:

Laagste percentage

 • Ronde 1: 0,487% - Nick Harper - Imaginary Friend (2021)
 • Ronde 2:
 • Ronde 3:
 • Ronde 4:
 • Ronde 5:
 • Ronde 6:
 • Finale:

Zie ook

Externe links