MuMeAfrekening

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De MuMeAfrekening is een wekelijkse hitparade met singles, die wordt samengesteld door de users van MusicMeter. Het eerste topic werd op 8 mei 2012 geopend door jassn. Hij werd hierbij geïnspireerd door een opmerking van herman die aangaf dat hij het jammer vond dat er geen Nederlandse tegenhanger bestond van De Afrekening van Studio Brussel. De eerste lijst verscheen op 13 mei 2012 [1]. De klemtoon bij de MuMeAfrekening ligt op alternatieve muziek. De organisatie van de MuMeAfrekening is momenteel in handen van blur8, SBube, Dance Lover en Titmeister.

Geschiedenis

Het idee van de MuMeAfrekening is grotendeels gebaseerd op De Afrekening van Studio Brussel. Hier stemmen de luisteraars op hun favoriete singles van het moment. Dit levert sinds 1988 een wekelijkse top 30 op. Een aantal leden van het toenmalige Studio Brussel-forum bedachten hier in 2007 een eigen topicvariant op, waar forummees hun persoonlijke hitlijstjes konden delen. Nadat het Studio Brussel-forum in september 2009 ter ziele was gegaan besloten een aantal deelnemers op Last.fm verder te gaan onder de naam De echte ware forummers. Toen de animo om actief lijstjes te posten binnen de Last.fm-groep na verloop van tijd langzaam daalde en er elke week nog maar een handvol vaste deelnemers waren kwam jassn in mei 2012 op het idee om de Afrekening op MusicMeter nieuw leven te geven. Sindsdien is het een van de succesvolste en langstlopende topics op het forum. Op 1 januari 2021 is de achtste editie van start gegaan. In week 20 van 2020 werd met 41 lijstjes het all-time deelnemersrecord gevestigd.

Opzet

Users plaatsen iedere week hun persoonlijke hitlijst in het topic. Er zijn geen beperkingen aan de grootte van een lijstje, maar enkel de top 20 telt mee voor de gezamenlijke weeklijst. De nummer één scoort 20 punten, de nummer twee 19 punten, de nummer drie 18 punten enzovoort. Het is ook toegestaan om een kleiner lijstje te plaatsen, bijvoorbeeld een top 10. Dit heeft verder geen invloed op de puntentelling. De deadline voor het insturen van je weeklijst ligt op maandagavond 20:30 uur. De persoonlijke lijsten worden door blur8 bij elkaar op geteld en resulteren in een gezamenlijke weeklijst die uit maximaal 30 nummers bestaat. Hij stuurt de weeklijst dan vervolgens door naar een van de presentatoren, die bij alle nieuwe binnenkomers stukjes schrijft en hem in het topic presenteert (op maandag of dinsdag). De gezamenlijke lijst is te beluisteren via Spotify.

Aan het eind van het jaar vormen de 100 nummers met de hoogste cumulatieve score de EindAfrekening. In de dagen tussen kerst en het nieuwe jaar wordt deze EindAfrekening in etappes gepubliceerd. Op 31 december is traditiegetrouw de ontknoping met de bekendmaking van de Top 10.

Wanneer users te weinig tijd hebben om hun Afrekening van een update te voorzien mogen zij het lijstje van vorige week eenmalig opnieuw laten meetellen. Dit gebeurt door deze te quoten in een nieuwe post en daarbij de organisatie te taggen. Als een user bewust een week overslaat telt zijn/haar Afrekening van vorige week nog eenmaal voor 50% van de punten mee. Deze laatste regel is ingevoerd om de fluctuaties in de gezamenlijke Afrekening in (vakantie)periodes niet te groot te maken.

Standaardisatie lijsten

Om wildgroei van de notatiewijze tegen te gaan is het zeer wenselijk de lijst in een min of meer gestandaardiseerde vorm aan te leveren.

Die gezamenlijke Afrekening komt uit een excelbestand waar de persoonlijke lijsten met veel zorg en formules worden samengevoegd. De basis is knip- & plakwerk, waarbij het zaak is om elk nummer zijn werkelijke punten aantal te salderen, ondanks dat het in meerdere schrijfwijzes wordt aangeboden. Dit matchen is een geautomatiseerd proces, waarbij elk miniem verschil maakt dat de combi van [artiest – titel] als nieuwe entry wordt gezien. Hierbij telt dus elke (hoofd)letter, komma of leesteken. Dat kan in de praktijk veel handmatige correcties opleveren, en dat kost onnodig veel tijd voor de users die op vrijwillige basis de weeklijst berekenen. Het belangrijkste doel is dat het puntensaldo van bekende song automatisch correct verhoogd wordt. De oplossing hiervoor is standaardisatie in de presentatie en songnotatie.

Gewenst format

De bedoeling is dat uiteindelijk iedereen de volgende notatie gaat gebruiken:

Deze_week Vorige_week Aantal_weken Artiest - Titel (featuring) (Mix)

Met spaties tussen de volgnummers en artiestennaam en songtitel gescheiden door: spatie-spatie. Gastbijdrages en remixen komen aan het eind tussen ronde haken te staan.

Een lijst komt er dan bijvoorbeeld zo uit te zien:

Deze week Vorige week Aantal weken Artiest - Titel (featuring) (Mix)
01 01 14 Vampire Weekend - Harmony Hall
02 05 04 The National - Rylan
03 04 16 Sharon Van Etten - Seventeen
04 12 02 Georgia - About Work the Dancefloor (The Black Madonna Remix)
20 22 02 Gang Starr - Family and Loyalty (J. Cole)

Merk op dat de toevoegingen 'Vorige week' en 'Aantal weken' optioneel zijn. Het volstaat om een lijst te posten met enkel een huidige nummering.

Aandachtspunten

 • De enige scheidingstekens die zijn toegestaan zijn de spatie, het kleine streepje en ronde haken. Gebruik geen andere scheidingstekens voor achtergrondinfo en dergelijke, zoals Tab, pipe-teken, [] () of w(weekaanduiding). Dit omdat er anders snel onduidelijkheid kan ontstaan of het scheidingstekens gebruikt wordt in de artiestennaam of songtitel.
 • Geen letters toevoegen aan de nummering, omdat letters worden gebruikt om de artiestennaam automatisch te herkennen.
 • Geen toegevoegde informatie na de songtitel. (bijvoorbeeld *NIEUW, ChartBreaker, Weeknummer), omdat de extra achtergrondinfo gezien wordt als aparte remix/versie van het nummer.

Tips

 • Wat helpt is een nieuwe entry te kopiëren uit een eerdere lijst die al voldoet aan de standaardopmaak.
 • 20 titels onder elkaar, geen lege regel tussen de tientallen. Tussenregels vergroten wellicht de leesbaarheid, maar bemoeilijken de integrale kopie naar de gezamenlijke lijst.
 • Geen embedded YouTube-videos in de charts. Dit vermindert de leesbaarheid en de embedded urls moeten handmatig worden verwijderd. Hyperlinks op de tekst '(artiest) - titel' zijn in principe geen probleem, aangezien die met knippen/plakken niet worden meegenomen. Gebruik dan het format '[url=]Titel[/url]' en plaats de YouTube-link niet los. Het is ook een optie om de linkjes onder je weeklijst plaatsen in een apart blok, eventueel met begeleidende tekst.
 • Achtergrondinfo zoals aantal weken op 1 staat bij voorkeur ook in een secundair apart blok onder de weeklijst. Eventueel kan het ook na de nummering worden toegevoegd, maar voor '(artiest) - titel'.
 • Maak je weeklijst met als hoofddoel het vereenvoudigen van het knip- & plakwerk.
 • Relevante achtergrondteksten zijn natuurlijk altijd welkom, maar liefst als bijlage van de weeklijst.

Spelregels

Users zijn relatief vrij bij het samenstellen van hun lijstje. Er zijn echter wel een aantal richtlijnen die gevolgd dienen te worden. Het is de bedoeling dat de MuMeAfrekening wordt gevormd door recente singles (vandaar ook het jaartal in de topictitel). Er zijn op het forum ook soortgelijke topics te vinden voor oudere jaartallen. Singles in de persoonlijke lijsten zijn derhalve bij voorkeur niet langer dan een jaar geleden uitgebracht. Alles wat ouder is hoort eigenlijk niet thuis in iemands weeklijst. Het is niet verboden om deze nummers alsnog in je persoonlijke Afrekening te plaatsen, maar de kans op een notering in de gezamenlijke weeklijst is voor niet-recente singles erg klein. Het is verder niet toegestaan om in een lijst album- of livetracks op te nemen die (nog) niet als single zijn uitgegeven. Users hebben zelf de verantwoordelijk om na te gaan of nummers daadwerkelijk op enige wijze als single zijn uitgebracht.

Wat is een single?

Dat is vandaag de dag minder eenvoudig te bepalen dan vroeger. In de 20e eeuw kwamen singles vrijwel altijd fysiek uit in de vorm van kleine, ronde schijfjes die je in de winkel kocht. Die worden echter nog maar weinig gemaakt, waardoor 'single' een vager begrip is geworden en er niet altijd een eenduidig antwoord op te geven is. Er zijn een aantal dingen die je als houvast kunt gebruiken:

 • Videoclips: als een artiest een officiële videoclip voor een nummer heeft gemaakt, kun je het in principe als een single beschouwen.
 • Airplay: singles zijn vaak de nummers die een album moeten promoten. Het zijn daarom ook de liedjes die platenmaatschappijen naar de radiozenders sturen. Daarom kan je bij regelmatige airplay op de radio er vanuit gaan dat het een single is.
 • Spotify-singles: dit is minder eenduidig. Als artiesten muziek op Spotify zetten, kan dat op twee manieren; gecategoriseerd als een album/EP, of gecategoriseerd als een single. Als een artiest dus een los nummer op Spotify wil zetten, komt dat logischerwijs onder de categorie single, ook als een artiest het helemaal niet als een single heeft bedoeld. Sowieso gooien artiesten tegenwoordig gewoon regelmatig nummers op het internet, zonder überhaupt met het begrip 'single' bezig te zijn. Vandaar dat is afgesproken dat je er in het kader van het topic blindelings vanuit mag gaan dat een nummer dat op Spotify geclassificeerd is als single er ook daadwerkelijk een is.
 • Fysieke singles: Vooral 7"-singles worden nog wel gemaakt, dus mocht je ze toevallig tegenkomen, dan betekent dat natuurlijk dat ie sowieso geschikt is voor dit topic. Met Record Store Day komen er nog veel uit, hoewel vaak in beperkte oplage. Heruitgaves van oude singles uit, die op Record Store Day ook verschijnen, zijn niet bedoeld om in je weeklijst te plaatsen.

Bronnen voor nieuwe muziek

Voor nieuwe deelnemers geldt wellicht dat ze niet direct voldoende inspiratie hebben voor een lijstje met twintig nummers. Gelukkig bestaan er vele manieren om nieuwe releases te ontdekken. Er zijn tal van muziekblogs die specifiek aandacht besteden aan recente singles, zoals Pitchfork, Stereogum, The Line of Best Fit, Consequence of Sound en Dansende Beren. Alternatieve radiozenders zoals Pinguin Radio, Orinoco Radio, Kink, BBC6 en Triple J kennen daarnaast ook een eigen hitlijst, waar relatief veel recente singles in te vinden zijn. Op RateYourMusic is in de toplijstensectie een ranking te vinden van singles die in het lopende jaar zijn uitgekomen. Single-uitgaven kunnen op MusicMeter enkel aan de database worden toegevoegd als ze tenminste 3 non-albumtracks bevatten die niet op een eerdere release zijn verschenen. Om die reden ontbreken de meeste singles op MusicMeter. Verder staat er op de website van de Ultratop 50 een uitgebreide lijst met nieuwe releases. Beluister voor inspiratie ook vooral even de persoonlijke lijstjes van je mededeelnemers, die door de meeste users op Spotify up-to-date gehouden worden. Veel deelnemers halen een deel van hun nieuwe noteringen uit de lijsten van anderen.

Overzichten

De top 10

Jaar / positie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2012 🇺🇸 DIIV
Doused
🇺🇸 Bison
Switzerland
🇺🇸 Frank Ocean
Pyramids
🇮🇱 Asaf Avidan
Different Pulses
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Foals
Inhaler
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Clock Opera
Man Made
🇧🇪 dEUS
Quatre Mains
🇺🇸 Major Lazer ft. 🇺🇸 Amber (of Dirty Projectors)
Get Free
🇺🇸 Grizzly Bear
Sleeping Ute
🇺🇸 Cloud Nothings
Stay Useless
2013 🇨🇦 Arcade Fire
Reflektor
🇺🇸 Vampire Weekend
Ya Hey
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Boxer Rebellion
Diamonds
🇺🇸🇩🇪 HAERTS
All the Days
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Irrepressibles
Two Men in Love
🇫🇷 Daft Punk ft. 🇺🇸 Pharrell Williams & 🇺🇸 Nile Rodgers
Get Lucky
🇸🇪 Junip
Line of Fire
🇺🇸 Phosphorescent
Song for Zula
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Boards of Canada
Reach for the Dead
🇺🇸🇩🇪 HAERTS
Wings
2014 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Horrors
I See You
🇺🇸 The War on Drugs
Red Eyes
🇮🇪 Sisters
Hush Hush
🇺🇸 The Juan Maclean
A Place Called Space
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Bombay Bicycle Club
Luna
🇨🇦 Owen Pallett
The Riverbed
🇺🇸 The War on Drugs
Under the Pressure
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 alt-J (∆)
Hunger of the Pine
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Revere(
A Road from a Flood
🇦🇺 Cut Copy
Meet Me in a House of Love
2015 🇨🇦 Grimes
REALiTi (Demo)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Vryll Society
Beautiful Faces
🇦🇺 Tame Impala
The Less I Know the Better
🇨🇦 Ought
Beautiful Blue Sky
🇺🇸 Torres
Sprinter
🇺🇸 Ariel Pink
Dayzed Inn Daydreams
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Benjamin Clementine
Condolence
🇦🇺 Tame Impala
Let It Happen
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Foals
What Went Down
🇨🇦 The Weeknd
Can't Feel My Face
2016 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Burn the Witch
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Lazarus
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Massive Attack ft. 🇺🇸 Hope Sandoval
The Spoils
🇳🇱 Eefje de Visser
Scheef
🇨🇦 Leonard Cohen
You Want It Darker
🇺🇸 Car Seat Headrest
Drunk Drivers / Killer Whales
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Daydreaming
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Slow Show
Ordinary Lives
🇩🇪 Moderat
Reminder
🇦🇺 The Avalanches
Frankie Sinatra
2017 🇨🇦 Arcade Fire
Everything Now
🇺🇸 The National
The System Only Dreams in Total Darkness
🇺🇸 The War on Drugs
Thinking of a Place
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Wolf Alice
Don't Delete the Kisses
🇺🇸 The War on Drugs
Holding On
🇺🇸 The War on Drugs
Strangest Thing
🇨🇦 Alvvays
Plimsoll Punks
🇺🇸 The War on Drugs
Pain
🇺🇸 Cigarettes After Sex
Apocalypse
🇺🇸 The National
Day I Die
2018 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Let's Eat Grandma
Falling Into Me
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Manchester Orchestra
I Know How To Speak
🇺🇸 Lana Del Rey
Venice Bitch
🇺🇸 Beach House
Lemon Glow
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Slow Readers Club
You Opened Up My Heart
🇺🇸 Kurt Vile
Loading Zones
🇺🇸🇩🇪 HAERTS
The Way
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Arctic Monkeys
Four Out of Five
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 CHVRCHES ft. 🇺🇸 Matt Berninger
My Enemy
🇮🇪 Róisín Murphy
All My Dreams
2019 🇺🇸 Vampire Weekend
Harmony Hall
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Foals
The Runner
🇺🇸 Sharon Van Etten
Seventeen
🇳🇴 Röyksopp ft. 🇳🇴 Susanne Sundfør & Man Without Country
In the End
🇨🇦 Grimes
Violence
🇺🇸 The National
Rylan
🇺🇸 Silversun Pickups
It Doesn't Matter Why
🇺🇸 Big Thief
Not
🇺🇸 Billie Eilish
bad guy
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🇵🇰 Bat for Lashes
Kids in the Dark
2020 🇮🇪 Fontaines D.C.
A Hero's Death
🇺🇸 Phoebe Bridgers
I Know the End
🇮🇪 Fontaines D.C.
Televised Mind
🇺🇸 Pearl Jam
Dance of the Clairvoyants
🇺🇸 Billie Eilish
everything i wanted
🇺🇸 Phoebe Bridgers
Kyoto
🇫🇷 Agar Agar
Nap
🇺🇸 The Strokes
Brooklyn Bridge to Chorus
🇨🇦 The Weeknd
Blinding Lights
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Slow Show
Mountbatten

Succesvolste Top 40-hits per jaar

Jaar Artiest Titel # EindAfrekening # Top 40 Bijzonderheden
2012 🇺🇸 Major Lazer ft. 🇺🇸 Amber Coffman Get Free 8 8
2013 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Boxer Rebellion Diamonds 3 30
2014 🇸🇪 First Aid Kit My Silver Lining 13 33 Haalde pas in 2015 de Top 40
2015 🇨🇦 The Weeknd Can't Feel My Face 10 2
2016 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie Lazarus 2 32
2017 🇳🇿 Lorde Green Light 77 31
2018 🇳🇱 Bløf ft. 🇧🇪 Geike Arnaert Zoutelande 55 1
2019 🇺🇸 Billie Eilish bad guy 9 9
2020 🇺🇸 Billie Eilish everything i wanted 5 7

Succesvolste Nederlanders per jaar

Jaar Artiest Titel # EindAfrekening Bijzonderheden
2012 - - -
2013 Jacco Gardner Clear the Air 30
2014 Birth of Joy Three Day Road 41
2015 Sue the Night The Whale 27
2016 Eefje de Visser Scheef 4
2017 Sue the Night Mind Dear 20
2018 Pip Blom Come Home 31
2019 Eefje de Visser Zwarte Zon 12
2020 Eefje de Visser Oh 15

Succesvolste Belgen per jaar

Jaar Artiest Titel # EindAfrekening Bijzonderheden
2012 dEUS Quatre Mains 7
2013 Girls in Hawaii Misses 77
2014 Magnus The Singing Man 39
2016 Balthazar Bunker 24
2016 Few Bits Summer Sun 61
2017 Blanche City Lights 15
2018 Balthazar Fever 86 Met featurings meegerekend is Geike Arnaert de hoogstgenoteerde Belg met haar bijdrage aan Bløf - Zoutelande.
2019 Portland Killer's Mind 15
2020 Rheinzand Blind 26

Varia

 • In totaal hebben ruim 2400 liedjes een notering gehad in de MuMeAfrekening (2019).
 • In 2019 lukte het Foals om met 5 nummers in de EindAfrekening (Top 100) te geraken, een record voor 1 enkele uitvoerende.
 • De 400e MuMeAfrekening werd gepubliceerd op 24 februari 2020.

Zie ook

Externe links