De Witte Trui

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Witte Trui is het jongere broertje van de MuMeLadder. Het is een laddercompetitie tussen nummers die zijn uitgebracht in de afgelopen 10 jaar. Voor de huidige editie (2020) is dat de periode 2010 - 2019. Deze spin-off werd voor het eerst georganiseerd in 2013. De lijst is vernoemd naar het jongerenklassement in de Tour de France. Nummers die de maximale leeftijd hebben bereikt vallen het daaropvolgende jaar uit de lijst. De competitie duurt een kleine 11 maanden en levert uiteindelijk een top 400 op. Medio november blijven er na verschillende stemrondes 24 nummers over die de finale vormen. Users stellen uit deze lijst hun eigen top 12 samen. Op een zondag in december vindt de ultieme ontknoping plaats, beter bekend als De Grote Finale. In de beroemde stijl van het Eurovisie Songfestival worden de stemlijstjes één voor één gepubliceerd en volgt er na elk lijstje weer een actuele stand. De organisatie is in handen van Onweerwolf.

Geschiedenis

Recente anthems (ook wel bekend als moderne klassiekers) hebben moeite om hoog te eindigen in de MuMeLadder, omdat ze minder bekend/geliefd zijn bij een deel van het stempubliek en tevens omdat ze strijden tegen de geijkte namen die in het collectieve geheugen zijn gegrift. Voor organisator Onweerwolf was dit de belangrijkste motivatie om op 1 januari 2013 De Witte Trui op te starten. In de MuMeLadder merkte hij op dat nieuwe nummers, die ondanks dat veel waardering krijgen, toch (te) vaak het onderspit delven tegen de oude klassiekers. Uit nieuwsgierigheid hoe de rangschikking er uit zou komen te zien als al die oude klassiekers niet mee mogen doen werd De Witte Trui geboren. Het ladderspel is voor users bovendien een laagdrempelige manier om een diverse hoeveelheid nieuwe muziek te leren kennen. Aan het systeem van De Witte Trui is in de loop der jaren relatief weinig veranderd. De laddergroottes, de stemsleutel, het aantal rondes en de finaleopzet liggen al vanaf de eerste editie vast. Wel zijn er kleine wijzigingen geweest aangaande de automatische nominaties en de regels voor het nomineren van eigen nummers. Net als in de MuMeLadder is het niet mogelijk om klassieke muziek te nomineren.

Samenstelling

De Witte Trui heeft als doel een zo representatief overzicht te geven van de beste muziek van de afgelopen 10 jaar, in de ogen van de deelnemende users. De opzet resulteert in een diverse toplijst waarin verschillende belangrijke genres en stromingen voorkomen. De Witte Trui kent jaarlijks circa 80 nieuwe noteringen (20%). Bij elke nieuwe edities vallen de nummer die ouder dan 10 jaar zijn geworden automatisch af. Hierdoor is het verloop groter dan bij de gemiddelde toplijst.

Opzet en stemprocedure

Bij De Witte Trui is het volledige proces van stemmen openbaar. Hierdoor zijn de uitslagen altijd te controleren. Het stemmen gaat via het internet. Elke deelnemer heeft zelf de mogelijkheid om het aantal punten per liedje na te rekenen. Dit maakt eindlijst voor 100% transparant, iedereen kan immers zien hoe de samenstelling tot stand is gekomen. Ook qua verifieerbaarheid onderscheidt De Witte Trui zich van andere allertijdenlijsten, waar het aantal stemmen per liedje niet bekend wordt gemaakt.

In de periode januari t/m december wordt door middel van zeven verschillende stemrondes een ranglijst van 400 nummers opgemaakt. Begin januari in het daaropvolgende jaar mag elke user een maximum van vijf nieuwe nominaties aandragen voor het daaropvolgende jaar. In de volgende editie nemen deze nominaties het vervolgens door middel van een interactieve stemming op tegen de nummers die al eerder in De Witte Trui stonden. Doordat alle genoteerde platen in steeds weer wisselende samenstelling tégen elkaar strijden ontstaat een dynamische lijst. Zeven edities leverden zes verschillende nummers #1 op. 29 verschillende nummers behaalden ooit de top 10. In totaal hebben er 926 platen een of meerdere jaren in de De Witte Trui gestaan.

Spelregels

De Witte Trui is een forumgame in de vorm van een ladderspel. In elke ronde spelen een aantal nummers tegen elkaar (samen een ladder vormend) waarop je kan stemmen. Hieronder wordt korte speluitleg gegeven.

Startlijst

Elk nieuwe editie vangt aan met een startlijst. Deze bestaat uit de noteringen in De Witte Trui van het jaar daarvoor, met uitzondering van de nummers door het bereiken van de leeftijdsgrens niet meer mogen doen (verjaring). Om de afvallers te vervangen worden aan de startlijst X automatische nominaties toegevoegd. Dit gaat volgens het volgende schema:

Het aantal nummers dat afvalt op basis van verjaring is X.

1. We reserveren 1 plek voor de hoogste plaat uit de MuMeLadder van dit jaar die nog niet in De Witte Trui staat.

2. Vervolgens spelen we een voorronde ladder met alle maandwinnaars uit het Song van het Jaar-topic. Het gaat daarbij om de cyclus oktober t/m september. Het aantal nummers uit deze ladder dat direct genomineerd is is 25% van (X-1), afgerond naar beneden.

Als een maandwinnaar niet geldig is, bijvoorbeeld omdat deze al eerder is genomineerd, dan pakken we de nummer 2 van die maand.

3. Vervolgens worden er vanuit 5 verschillende bronnen nummers toegevoegd. We doen dit op volgorde waarbij we telkens eerst de nummers 1 van alle bronnen bij langs gaan, dan de nummers 2, etc. Als een plaat niet geldig is (bijvoorbeeld omdat hij al eerder voor De Witte Trui is genomineerd of via een andere bron dit jaar is genomineerd) dan slaan we die notering over en gaan we verder met de volgende bron, net zolang totdat we alle platen compleet hebben.

Bronnen: - MusicMeter Albums van het jaar (15% van (X-1)) - MuMeAfrekening Jaarlijst (15% van (X-1)) - De Eigenwijze 30 Eindejaarslijst (13% van (X-1)) - Rate Your Music singles rangschikking (8% van (X-1)) - 3voor12 Song van het Jaar (8% van (X-1)) - Eindafrekening Studio Brussel (8% van (X-1))

De percentages worden afgerond naar beneden. Bij de MusicMeter Albums van het jaar gaat het om de nummers die per album de meeste voorkeurstemmen hebben gekregen.

4. De laatste bron is wederom Song van het Jaar. Ditmaal echter kijken we naar de eindlijst van het vorige jaar. Daar nemen 8% van (X-1) van en vervolgens voegen we daar nog het aantal restnominaties aan toe dat is ontstaan door de eerdere percentages naar beneden af te ronden.

5. Tenslotte voegen we uit de MuMeLadder de hoogstgenoteerde nooit eerder genomineerde plaat toe op de plek die we bij 1. al hadden gereserveerd.

Daarnaast is er plaats voor 320 usernominaties, ofwel 64 lijstjes van 5. Om genomineerd te kunnen worden moet een nummer officieel zijn uitgebracht in de afgelopen 10 jaar. Voor de editie van 2020 kunnen nummers dus deelnemen als ze tussen 1 januari 2010 en 31 december 2019 zijn uitgekomen. Van de in totaal 720 nummers waarmee de nieuwe Witte Trui van start gaat sneuvelen er in de loop van het jaar nog 320 voor de eindstreep (de zogenaamde Bubbling Under). De overige nummers zullen uiteindelijk in ronde voor ronde afvallen en worden gerankt op basis van gewogen stempercentages.

Laddersysteem

De organisatie verdeeld elke ronde alle overbleven nummers over een bepaald aantal ladders. Dit gebeurt door middel van een gerandomiseerde loting, die vanaf Ronde 2 deels gewogen is. Ladders worden gespeeld in een tijdsblok van 24 uur. Het verschilt per ronde op hoeveel ladders er tegelijkertijd kan worden gestemd.De exacte puntenverdeling (stemsleutel) wordt elke ronde bij de ladders door de organisatie vermeld. De deadline ligt elke dag op 19:00. Na het verstrijken van de deadline mogen de nieuwe ladders worden geplaatst. Deze zijn te vinden in het overzichtstopic.

Finale

Na afloop van Ronde 6 zijn er nog 24 nummers over, waarmee de finale wordt gespeeld. Users rangschikken hun favoriete 12 finalisten en sturen hun lijstje vervolgens via pm naar Onweerwolf. Zij hebben hier drie tot vier weken de tijd voor. De organisator verwerkt de lijsten semi-automatisch, zodat hij zelf ook niet op de hoogte is van de tussenstand. Op deze manier blijft de uitslag voor iedereen tot het laatste moment geheim. Omdat er is besloten om slechts de helft van de nummers punten te geven telt de startladder (de finale top 24 gerangschikt naar de behaalde percentages van alle voorgaande rondes) niet mee voor de einduitslag. Dat is immers een volledige rangschikking van 24 in plaats van 12. De startladder zal echter wel bij alle gelijke standen de tiebreaker zijn.

Het is vanaf het allereerste jaar traditie dat de organisator de uitslag lijstje voor lijstje presenteert, in intervals van 10 minuten. Dit gebeurt in de kenmerkende Eurovisie Songfestivalstijl met het fameuze scorebord waarmee de punten live worden opgeteld. De volgorde waarin de lijstjes voorbijkomen is volledig random. In de loop de jaren heeft Onweerwolf in het almachtige Excel een steeds geavanceerder scorebord ontwikkeld dat zoveel mogelijk relevante metadata bevat over nummers.

De finaleopzet zorgt ervoor dat het meestal lange tijd spannend blijft. Over het algemeen wordt het pas bij de laatste lijstjes precies duidelijk hoe hoog een nummer gaat eindigen. Bij voldoende inzendingen begint Onweerwolf al op zaterdag met het posten van enkele lijstjes. Op zondag vind om 9:00 de (her)start plaats, waarna het laatste lijstje rond de klok van 21:30 bekend is.

Radio-uitzending

De Witte Trui wordt jaarlijks op de eerste, tweede of derde zondag van december gepubliceerd op MusicMeter. Sinds 2017 is er ook een radio-uitzending aan gekoppeld: het online radiostation Orinoco Radio zendt in het weekend van bekendmaking de volledige lijst (top 400) live uit.

Overzichten

Lijstaanvoerders

Er zijn zes verschillende nummers die ooit op één stonden in De Witte Trui. Dit zijn Rebellion (Lies) van Arcade Fire, Jigsaw Falling Into Place van Radiohead, Silent Shout van The Knife, No Cars Go van Arcade Fire, Red Eyes van The War on Drugs en Jubilee Street van Nick Cave & the Bad Seeds.

Lijstaanvoerders naar artiest

Nr. Artiest Aantal
1 🇨🇦 Arcade Fire 3
2 🇺🇸 The War on Drugs 2
3 🇦🇺 Nick Cave & the Bad Seeds 1
3 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead 1
3 🇸🇪 The Knife 1

Lijstaanvoerders naar land

Nr. Land Aantal
1 🇨🇦 Canada 3
2 🇺🇸 Verenigde Staten 2
3 🇦🇺 Australië 1
3 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland 1
3 🇸🇪 Zweden 1

De top 10

Jaar / positie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2013 🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🇨🇦 Arcade Fire
Neighborhood #1 (Tunnels)
🇸🇪 The Knife
Silent Shout
🇺🇸 The National
Fake Empire
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Burial
Ashtray Wasp
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Jigsaw Falling Into Place
🇺🇸 The National
Bloodbuzz Ohio
🇳🇴 Madrugada
The Kids Are on High Street
🇺🇸 Midlake
Roscoe
🇺🇸 Sufjan Stevens
John Wayne Gacy, Jr.
2014 🇨🇦 Arcade Fire
Rebellion (Lies)
🇨🇦 Arcade Fire
Neighborhood #1 (Tunnels)
🇺🇸 The National
Fake Empire
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Jigsaw Falling Into Place
🇸🇪 The Knife
Silent Shout
🇺🇸The National
Bloodbuzz Ohio
🇺🇸 Band of Horses
The Funeral
🇺🇸 Midlake
Roscoe
🇺🇸 Sufjan Stevens
John Wayne Gacy, Jr.
🇳🇴 Madrugada
The Kids Are on High Street
2015 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Jigsaw Falling Into Place
🇸🇪 The Knife
Silent Shout
🇺🇸 The National
Fake Empire
🇺🇸 Band of Horses
The Funeral
🇨🇦 Arcade Fire
No Cars Go
🇺🇸 The War on Drugs
Red Eyes
🇨🇦 Arcade Fire
Reflektor
🇦🇺 Nick Cave & the Bad Seeds
Jubilee Street
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Portishead
Machine Gun
🇳🇴 Madrugada
The Kids Are On High Street
2016 🇸🇪 The Knife
Silent Shout
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Jigsaw Falling Into Place
🇦🇺 Nick Cave & the Bad Seeds
Jubilee Street
🇺🇸 The National
Fake Empire
🇺🇸 The War on Drugs
Red Eyes
🇦🇺 Tame Impala
Let It Happen
🇺🇸 Band of Horses
The Funeral
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Lazarus
🇨🇦 Arcade Fire
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Fuck Buttons
Surf Solar
2017 🇨🇦 Arcade Fire
No Cars Go
🇺🇸 The War on Drugs
Red Eyes
🇦🇺 Tame Impala
Let It Happen
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Lazarus
🇦🇺 Nick Cave & the Bad Seeds
Jubilee Street
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Radiohead
Jigsaw Falling Into Place
🇨🇦 Arcade Fire
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)
🇺🇸 The National
Fake Empire
🇺🇸 Cloud Nothings
Wasted Days
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Portishead
The Rip
2018 🇺🇸 The War on Drugs
Red Eyes
🇦🇺 Nick Cave & the Bad Seeds
Jubilee Street
🇨🇦 Arcade Fire
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)
🇦🇺 Tame Impala
Let It Happen
🇺🇸 The National
Bloodbuzz Ohio
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Lazarus
🇺🇸 Beach House
Myth
Portishead
Machine Gun
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Archive
Collapse/Collide
🇺🇸 The National
Conversation 16
2019 🇦🇺 Nick Cave & the Bad Seeds
Jubilee Street
🇺🇸 The National
Bloodbuzz Ohio
🇺🇸 The War on Drugs
Red Eyes
🇦🇺 Tame Impala
Let It Happen
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Michael Kiwanuka
Cold Little Heart
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Editors
Papillon
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 David Bowie
Lazarus
🇺🇸 Kendrick Lamar
King Kunta
🇨🇦 Arcade Fire
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)
🇳🇱 Spinvis
Kom Terug
2020 🇺🇸 The War on Drugs
Red Eyes
🇦🇺 Nick Cave & the Bad Seeds
Jubilee Street
🇺🇸 The National
Bloodbuzz Ohio
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Michael Kiwanuka
Cold Little Heart
🇦🇺 Tame Impala
Let It Happen
🇨🇦 Arcade Fire
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)
🇺🇸 Lana Del Rey
Venice Bitch
🇺🇸 Kendrick Lamar
King Kunta
🇳🇱 Spinvis
Kom Terug
🇳🇴 Röyksopp & 🇸🇪 Robyn
Monument

Finaledeelnames per nummer

Rang Artiest Titel Jaar Aantal HP LF
1 The National 🇺🇸 Bloodbuzz Ohio 2010 8 2 2020
2 Nick Cave & the Bad Seeds 🇦🇺 Jubilee Street 2013 7 1 2020
3 Arcade Fire 🇨🇦 No Cars Go 2007 5 1 2017
3 Spinvis 🇳🇱 Oostende 2011 5 3 2018
3 The National 🇺🇸 Fake Empire 2007 5 3 2017
3 Radiohead 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Jigsaw Falling Into Place 2007 5 1 2017
3 Arcade Fire 🇨🇦 Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) 2010 6 3 2020
3 The War on Drugs 🇺🇸 Red Eyes 2013 6 1 2020
9 Band of Horses 🇺🇸 The Funeral 2006 4 4 2016
9 Fuck Buttons 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Surf Solar 2009 4 10 2018
9 Portishead 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Machine Gun 2008 4 8 2018
9 Santigold 🇺🇸 Disparate Youth 2012 5 15 2020
9 The Knife 🇸🇪 Silent Shout 2006 4 1 2016
14 CHVRCHES 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 The Mother We Share 2013 5 16 2020
14 David Bowie 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Lazarus 2015 4 6 2019
14 Phosphorescent 🇺🇸 Song for Zula 2013 5 12 2020
14 Tame Impala 🇦🇺 Let It Happen 2015 5 3 2020
18 Madrugada 🇳🇴 The Kids Are on High Street 2005 3 8 2015
18 Midlake 🇺🇸 Roscoe 2006 3 8 2016
18 Portishead 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Rip 2008 3 10 2018
18 Sufjan Stevens 🇺🇸 John Wayne Gacy, Jr. 2005 3 9 2015
18 Beach House 🇺🇸 Myth 2015 4 7 2020
18 Arcade Fire 🇨🇦 Reflektor 2013 4 7 2020
18 PJ Harvey 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 The Glorious Land 2011 4 14 2020
18 Archive 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Collapse/Collide 2009 3 9 2019
18 First Aid Kit 🇸🇪 Emmylou 2012 3 21 2020

Finaledeelnames per artiest

Rang Artiest Aantal HP LF
1 Arcade Fire 🇨🇦 24 01 2020
2 The National 🇺🇸 17 02 2020
3 Portishead 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 08 08 2018
4 Nick Cave & the Bad Seeds 🇦🇺 07 01 2020
4 Spinvis 🇳🇱 07 09 2020
4 The War on Drugs 🇺🇸 07 01 2020
7 David Bowie 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 06 06 2019
7 Sufjan Stevens 🇺🇸 06 09 2015
9 CHVRCHES 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 05 16 2020
9 Phosphorescent 🇺🇸 05 12 2020
9 Radiohead 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 05 01 2017
9 Santigold 🇺🇸 05 15 2020
9 Tame Impala 🇦🇺 05 03 2020

Overzichten bijgewerkt tot 20 december 2020.

Varia

 • In totaal hebben 926 nummers ooit een notering gehad in De Witte Trui. 364 hiervan waren aanwezig in alle edities waarin ze gerechtigd waren om mee te doen (2019).
 • De lijst telt 78 nummers (uit de bouwjaren 2009 t/m 2012) die in alle zeven edities genoteerd stonden (2019).
 • 173 nummers stroomden in het eerste jaar dat ze genomineerd konden worden de lijst binnen, om er vervolgens niet meer uit te verdwijnen tot en met de editie van 2019.
 • Voor de editie van 2020 leverden 99 users een finalelijst in, een recordaantal deelnemers.
 • Arcade Fire heeft met 16 nummers de grootste vertegenwoordiging tot op heden gehaald (2013). In dit jaar stonden er maar liefst 8 nummers van Funeral in de lijst, waarvan 7 in de top 100. Tot op heden is er geen enkele artiest enigszins in de buurt gekomen van deze prestatie.
 • Bloodbuzz Ohio (2010) van The National is het enige nummer dat in alle zeven de edities tot de finale reikte (2019). Jubilee Street (2013) van Nick Cave & The Bad Seeds, Lazarus (2015) van David Bowie en Let It Happen (2015) van Tame Impala behaalden ook de maximale score qua mogelijke finales; deze nummers stroomden echter pas in latere jaren in.
 • Arcade Fire en The National zijn de enige artiesten die het voor elkaar kregen om in één finale met twee nummers in de top 10 te komen. Eerstgenoemde slaagde er in 2013 en 2014 zelfs in om zowel de winnaar als de runner-up te leveren.
 • Mr. Brightside (2003) van The Killers heeft in 2014 een jaar lang op doping deelgenomen, en reikte tot plaats 60. Het nummer werd op 29 september 2003 als single uitgebracht en was de leeftijdsgrens van 10 dus eigenlijk al gepasseerd. Brandon Flowers wist echter succesvol met de metadata te sjoemelen, zodat de organisatie ten onrechte gebruik maakte van het releasejaar van Hot Fuss (het debuutalbum uit 2004).
 • Tick Tock (2009) van Gazpacho is met een lengte van 22:27 minuten het langste nummer uit de geschiedenis. Intro (2009) van The xx is het kortste nummer (2:08) tot dusver.
 • Artiesten wiens naam met een 'X' of een 'Z' begint zijn relatief zeldzaam, zo ook in De Witte Trui. In geen van de 7 jaargangen stonden uitvoerenden met deze beginletters in de lijst. De nummers die met een 'X' beginnen ontbreken vooralsnog ook.
 • Spinvis (7x) en Eefje de Visser (2x) zijn de enige Nederlandse artiesten die de finale haalden.
 • Belgische artiesten moeten het vooralsnog zonder finaleplaatsen doen. Ploegsteert van Het Zesde Metaal kwam met herkansingsronde 5 en plaats #59 nog het dichtste bij (2019).

Zie ook

Externe links