Song van het Jaar

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Song van het Jaar is een jaarlijks terugkerend ladderspel op het forum van MusicMeter, geïnspireerd door de gelijknamige competitie van 3voor12. Het spel is onderverdeeld in 12 verschillende rondes, die elk resulteren in een Top 20 voor de betreffende maand. De 20 beste nummers van elke maand (totaal 240) doen mee vervolgens aan De Grote Finale, die start nadat de maandfinale voor december is afgerond. De Grote Finale bestaat uit 5 verschillende stemrondes, waarna er uiteindelijk 12 nummers overblijven waarmee de eindfinale wordt gespeeld. In het finalespel maken de deelnemers een top 8 van hun favoriete nummers. Eind april/begin mei (van het daaropvolgende jaar) wordt dan uiteindelijk de Song van het Jaar bekendgemaakt.

Geschiedenis

In december 2010[1] kwam herman, aangezet door de Song van het Jaar-competitie van VPRO's 3voor12, met het idee om elk jaar een competitie te houden waarbij één nummer uit het lopende kalenderjaar gekroond wordt tot Song van het Jaar. In 2010 won Kanye West met Runaway, in 2011 - de eerste editie in de huidige spelvorm - was het Wilco die met Art of Almost de titel pakte en in 2012 werd Ashtray Wasp van Burial de Song van het Jaar. Het jaar erop was er een klinkende overwinning voor Arcade Fire met Reflektor en in 2014 ging het nummer Fuckers van Savages er met de winst vandoor. In 2015 ging de titel naar Kendrick Lamar met The Blacker the Berry en een jaar later was het opnieuw hiphop aan de top met We the People.... van A Tribe Called Quest. In 2017 trok Chromatics met Shadow aan het langste eind. De huidige titelhouder, Song van het Jaar 2018, is de band Let's Eat Grandma met het nummer Donnie Darko. De organisatie van Song van het Jaar is op dit moment in handen van Teunnis.

Spelregels

Elke maand strijden 64 nummers mee om de titel Song van de Maand. Er zijn slechts twee criteria waaraan deze nummers moeten voldoen:

  • Een nummer moet in 2019 officieel zijn uitgebracht.
  • (Dezelfde versie van) het nummer mag niet al eerder zijn genomineerd - in welke editie dan ook.

De 64 nummers komen gedeeltelijk van een startlijst en gedeeltelijk van de users zelf. De startlijst bestaat uit 24 nummers.

Elke maand worden er vijf nummers van de single-toplijst van 2019 op RYM automatisch genomineerd. De vijf hoogst genoteerde singles die op zijn laatst zijn uitgekomen in de maand die op dat moment gespeeld wordt krijgen een nominatie.

Daarnaast blijven er nummers uit het Maak kennis met... 2019-topic komen. De vijf nummers die daar het hoogste gewogen gemiddelde van de maand krijgen, spelen hier automatisch mee.

Vervolgens worden er vijf automatische nominaties uit het topic MuMeAfrekening 2019 geselecteerd. Dit worden de vijf hoogste nog niet genomineerde nummers uit de meest recente Weekafrekening.

Tot slot gaan er per maand negen nummers uit deze lijst gehaald worden. In deze lijst staan alle albumreleases van de betreffende maand. Van de albums met minstens dertig stemmen en een gemiddelde van minstens 3,00 worden de tracks die het meest als favoriet zijn aangevinkt geselecteerd. Dit wordt aangevuld tot een totaal van negen nummers met tracks van albums die minstens tien en minder dan dertig stemmen hebben. Om te bepalen welke van deze albums dat worden, gebruiken we de zogenaamde IMDb-formule (waarbij het zowel om het gemiddelde als het aantal stemmen gaat). Van deze albums kiezen we opnieuw de tracks die het meest als favoriet zijn aangevinkt.

Uit al deze bronnen komen 24 nummers. Overigens is de volgorde van selectie in de volgorde zoals hierboven genoemd.

Vervolgens moeten er nog 40 nummers genomineerd worden door onszelf. Iedereen mag twee nummers nomineren. Dit hoeven geen nummers uit de betreffende maand te zijn. Er zijn zoals gezegd maar twee voorwaarden en dat is 1) dat het nummer in 2019 moet zijn uitgebracht - op welke manier dan ook (album/ep/single/videoclip/iets anders officieels) en 2) dat het niet al eerder genomineerd mag zijn - in welke Song van het Jaar-editie dan ook. Een andere versie van een nummer mag wel meedoen (bijvoorbeeld een remix of wanneer album- en singleversie duidelijk verschillen). Het wordt op prijs gesteld wanneer je een Youtube-linkje én een Spotify-URI geeft bij je nominaties.

Dan hebben we uiteindelijk 64 nummers gekozen die elke maand gaan strijden om het beste nummer van de maand te worden. De nummers die in de maandelijkse top-20 eindigen doen uiteindelijk mee met de (voorrondes van) De Grote Finale aan het eind van het jaar. Deze maken dus kans op de titel Song van het Jaar.

Hoe wordt er dan om die maandwinst gestreden? De 64 nummers worden verspreid over acht ladders van acht nummers. Het enige waar op gelet wordt is dat niet meerdere nominaties van één user bij elkaar in de ladder komen en dat niet tweemaal dezelfde artiest in één ladder staat (beide regels gelden alleen voor de reguliere eerste ladderronde). Deze ladders worden één voor één gespeeld en blijven minimaal 24 uur staan. Iedereen mag dan zijn top-4 van die ladder plaatsen. De nummer één krijgt vier punten, de nummer twee krijgt drie punten, etc. De vier nummers met de meeste punten gaan door naar de volgende ronde; de finaleladders. Bij een gelijke stand wordt er gekeken naar het aantal #1-noteringen, vervolgens naar de #2-noteringen, etc. Mocht het daarna nog steeds miraculeus gelijk staan dan gaat de voorkeur naar het nummer dat bij de laatste tussenstand waar er geen sprake van een gelijkspel was voor stond. Zodra de 24 uur voorbij is mag eenieder de nieuwe ladder plaatsen. Wel wordt het op prijs gesteld als je van tevoren even polst of er nog mensen zijn die binnen geringe tijd nog willen stemmen. Ik wil liever niet te streng moeten optreden - dit topic kenmerkt zich toch wel door zijn gemoedelijke sfeer - dus houd een beetje rekening met elkaar.

Na de reguliere ladders zijn er nog 32 nummers over. Deze worden op basis van de eindpositie in de vorige ronde verspreid over vier finaleladders. Ook wordt er op gelet dat er in een ladder geen twee nummers van dezelfde ladder in de vorige ronde bij elkaar komen. Van deze vier finaleladders mag iedereen opnieuw zijn top-4 plaatsen en dan gaan er per ladder drie nummers door naar de maandfinale.

De twaalf nummers die dan zijn overgebleven spelen de maandfinale. Hier mag iedereen zijn top-5 plaatsen in dit topic - een kleine toelichting wordt altijd gewaardeerd, maar is natuurlijk niet verplicht. Hier worden vijf tot één punten uitgedeeld aan respectievelijk de nummers één tot en met vijf. Op basis hiervan rolt er een top-12 uit. Dit gaat in eerste instantie op volgorde van punten. Bij een gelijke stand wordt er gekeken naar het aantal #1-noteringen, vervolgens naar de #2-noteringen, etc. Als er dan nog een gelijke stand is dan wordt er eerst gekeken naar het stempercentage in de finaleladder, daarna naar het stempercentage in de reguliere ladder. Mocht het daarna nog steeds miraculeus gelijk staan dan gaat de voorkeur naar het nummer dat bij de laatste tussenstand waar er geen sprake van een gelijkspel was voor stond.

Samenvatting

  • Per maand wordt steeds een selectie gemaakt van 64 nummers. 24 Nummers komen van verschillende bronnen (albumreleases, MuMeAfrekening, Maak kennis met... en RYM) en vervolgens mogen twintig users ieder twee nummers aandragen.
  • Deze 64 nummers worden willekeurig verdeeld over acht ladders van acht nummers, die we vervolgens per tijdsbestek van minimaal 24 uur gaan spelen.
  • Per ladder maak je na beluistering van de nummers (voor zover je die nog niet kent) een top-4 die je in het topic post.
  • Van elke ladder gaan de uiteindelijke nummers één t/m vier naar de tweede ronde, die we de finaleladders noemen. De 32 nummers die dan nog over zijn, worden opnieuw verdeeld in ladders.
  • Per finaleladder maak je weer na beluistering van de nummers een top-4 die je in dit topic post.
  • Van elke finaleladder gaan de uiteindelijke nummers één t/m drie naar de maandfinale. In de maandfinale maakt iedereen een top-5 van de twaalf overgebleven nummers. Deze top-5's bij elkaar opgeteld bepalen uiteindelijk welk nummer er wint:
  • De eindstand per maand (een Top 20) wordt als volgt bepaald:

- 1 t/m 12: afhankelijk van de finale - 13 t/m 20: de afvallers van de finaleladder, gesorteerd op stempercentage gehaald in de finaleladder. Bij gelijke stand wordt er gekeken naar het stempercentage in de eerste ronde.

Trivia

De top 10

Jaar / positie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2010 Kanye West
Runaway
De Jeugd van Tegenwoordig
Sterrenstof
Gorillaz
Stylo
Caribou
Odessa
James Blake
Limit to Your Love
José James
Warrior
Bonobo
Black Sands
Arcade Fire
Ready to Start
Gorillaz
Rhinestone Eyes
Broken Bells
The High Road
2011 Wilco
Art of Almost
Four Tet
Locked
Amatorski
Soldier
Tyler, the Creator
Yonkers
The Roots
The OtherSide
Anna Calvi
Love Won't Be Leaving
Bon Iver
Perth
Feist
How Come You Never Go There
Dominik Eulberg
Der Tanz der Gluehwuermchen
Raphael Saadiq
Good Man
2012 Burial
Ashtray Wasp
Santigold
Disparate Youth
Cloud Nothings
Wasted Days
Phosphorescent
Song for Zula
Bat for Lashes
Laura
alt-J (∆)
Taro
Beach House
Myth
Todd Terje
Inspector Norse
Jessie Ware
Wildest Moments
Portico Quartet
Ruins
2013 Arcade Fire
Reflektor
Holden
The Caterpillar’s Intervention
The National
Sea of Love
CHVRCHES
The Mother We Share
HAERTS
All the Days
The Knife
Full of Fire
Jon Hopkins
Open Eye Signal
Deafheaven
Vertigo
Holden
Renata
Fire! Orchestra
Exit! Part One
2014 Savages
Fuckers
Meg Myers
Desire
The Antlers
Palace
The Juan MacLean
A Simple Design
Liesa Van der Aa
On the Heart II
Mammút
Salt
Röyksopp & Robyn
Monument
The War on Drugs
Under the Pressure
Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra
When the World Was One
Fink
Looking Too Closely
2015 Kendrick Lamar
The Blacker the Berry
Tame Impala
Let It Happen
Courtney Barnett
Depreston
TORRES
Sprinter
Grimes
Flesh without Blood
Sufjan Stevens
Should Have Known Better
Kendrick Lamar
King Kunta
Julia Holter
Feel You
David Bowie
Blackstar
Eefje de Visser
Scheef
2016 A Tribe Called Quest
We the People...
Car Seat Headrest
Drunk Drivers/Killer Whales
Agnes Obel
Familair
Eefje de Visser
Jong
Cigarettes After Sex
K.
Radiohead
True Love Waits
The Slow Show
Ordinary Lives
Amber Arcades
Fading Lines
Weyes Blood
Do You Need My Love
Let's Eat Grandma
Eat Shiitake Mushrooms
2017 Chromatics
Shadow
James Holden & The Animal Spirits
Each Moment Like the First
Wolf Alice
Don't Delete the Kisses
LCD Soundsystem
How Do You Sleep?
Spinvis
Stefan en Lisette
Sufjan Stevens
Tonya Harding (In D Major)
Alvvays
Plimsoll Punks
Kamasi Washington
Truth
Phoebe Bridgers
Funeral
Anna von Hausswolff
The Mysterious Vanishing of Electra
2018 Let's Eat Grandma
Donnie Darko
Peggy Gou
It Makes You Forget (Itgehane)
La Dispute
FULTON STREET I
Beach House
Lemon Glow
Jon Hopkins
Emerald Rush
Sons of Kemet
My Queen Is Ada Eastman
Julia Holter
I Shall Love 2
Jorja Smith
Blue Lights
Lucy Dacus
Night Shift
Yves Tumor ft. James K
Licking an Orchid
2019 n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.