MuMeAfrekening

Uit MusicMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De MuMeAfrekening is een wekelijkse hitparade met singles, die wordt samengesteld door de users van MusicMeter. Het topic werd op 8 mei 2012 geopend door jassn. Hij werd hierbij geïnspireerd door een opmerking van herman die aangaf dat hij het jammer vond dat er geen Nederlandse tegenhanger bestond van De Afrekening van Studio Brussel. De eerste lijst verscheen op 13 mei 2012 [1]. De organisatie van de MuMeAfrekening is op dit moment in handen van blur8 en 123poetertjes.

Geschiedenis

Het idee van de MuMeAfrekening is grotendeels gebaseerd op De Afrekening van Studio Brussel. Hierbij mogen luisteraars op hun favoriete singles van het moment stemmen, waar vervolgens een wekelijkse hitlijst uit rolt. Een aantal leden van het toenmalige Studio Brussel-forum bedachten hier in 2007 een eigen topic omheen, waar muziekliefhebbers hun persoonlijke hitlijstjes konden delen. Nadat het Studio Brussel-forum in september 2009 ter ziele was gegaan besloten deze users op Last.fm verder te gaan onder de naam De echte ware forummers. Toen de animo om actief lijstjes te posten binnen de Last.fm-groep na verloop van tijd langzaam daalde en er elke week nog maar een handvol vaste deelnemers waren kwam jassn in mei 2012 op het idee om de Afrekening op MusicMeter nieuw leven in te blazen. Sindsdien is het een van de succesvolste en langstlopende topics op het forum. Op 1 januari 2019 is de zevende editie van start gegaan. In week 6 van 2019 werd met 40 lijstjes het all-time deelnemersrecord gevestigd.

Opzet

Users plaatsen iedere week hun persoonlijke hitlijst. Er zijn geen beperkingen aan de grootte van een lijstje, maar enkel de top 20 telt mee voor de gezamenlijke weeklijst. De nummer één scoort 20 punten, de nummer twee 19 punten, de nummer drie 18 punten enzovoort. Het is ook toegestaan om een kleiner lijstje te plaatsen, bijvoorbeeld een top 10. Dit heeft verder geen invloed op de puntentelling. De deadline voor het insturen van je persoonlijke weeklijst ligt op maandagavond om 20:00 uur. Users zijn verder vrij om op elk moment in de week hun nieuwe lijst te posten. De persoonlijke hitlijsten van alle users worden bij elkaar op geteld en resulteren in een gezamenlijke weeklijst die uit maximaal 30 nummers bestaat. Deze wordt op maandagavond of dinsdagochtend gepubliceerd in het topic. De weeklijst is ook te beluisteren via Spotify.

Aan het eind van het jaar vormen de 100 nummers met de hoogste cumulatieve score de Eindafrekening. In de dagen tussen kerst en het nieuwe jaar wordt deze Eindafrekening in etappes gepubliceerd. Op 31 december is traditegetrouw de ontknoping met de bekendmaking van de Top 10.

Wanneer users te weinig tijd hebben om hun Afrekening van een update te voorzien mogen zij het lijstje van vorige week eenmalig opnieuw laten meetellen. Dit gebeurt door deze te quoten in een nieuwe post en daarbij de organisatie te taggen. Als een user bewust een week overslaat telt zijn/haar Afrekening van vorige week nog eenmaal voor de helft mee. Deze regel is ingevoerd om de fluctuaties in de gezamenlijke Afrekening in vakantieperiodes niet te groot te maken.

Regels

Users zijn in grote lijnen vrij als het gaat om de selectie van de nummers. Er zijn echter wel een aantal richtlijnen. Het is de bedoeling dat de MuMeAfrekening wordt gevormd door recente singles (vandaar ook het jaartal in de topictitel). Er zijn op het forum ook soortgelijke topics voor diverse oudere jaren. Singles in de persoonlijke lijsten zijn derhalve bij voorkeur niet ouder dan een half jaar, met af en toe een uitzondering. Singles die meer dan een jaar oud zijn horen er in principe niet thuis. Het is niet verboden om ze alsnog in je persoonlijke Afrekening te plaatsen, maar de kans op een notering in de gezamenlijke weeklijst is voor niet-recente singles erg klein. Het is ook niet de bedoeling om in je lijst album- of livetracks op te nemen die (nog) niet als single zijn uitgegeven.

Wat is een single?

Dat is vandaag de dag minder eenvoudig te bepalen dan vroeger. In de 20e eeuw kwamen singles vrijwel altijd fysiek uit in de vorm van kleine, ronde schijfjes die je in de winkel kocht. Die worden echter nog maar weinig gemaakt, waardoor 'single' een vager begrip is geworden en er niet altijd een eenduidig antwoord op te geven is. Er zijn een aantal dingen die je als houvast kunt gebruiken:

  • Videoclips: als een artiest een officiële videoclip voor een nummer heeft gemaakt, kun je het in principe als een single beschouwen.
  • Airplay: singles zijn vaak de nummers die een album moeten promoten. Het zijn daarom ook de liedjes die platenmaatschappijen naar de radiozenders sturen. Daarom kan je bij regelmatige airplay op de radio er vanuit gaan dat het een single is.
  • Spotify-singles: dit is wel een lastig punt. Als artiesten muziek op Spotify zetten, kan dat op twee manieren; gecategoriseerd als een album/EP, of gecategoriseerd als een single. Als een artiest dus een los nummer op Spotify wil zetten, komt dat logischerwijs onder de categorie single, ook als een artiest het helemaal niet als een single heeft bedoeld. Sowieso gooien artiesten tegenwoordig gewoon regelmatig nummers op het internet, zonder überhaupt met het begrip 'single' bezig te zijn. Toch kun je er gemakshalve vanuit gaan dat een nummer dat op Spotify geclassificeerd is als single er ook daadwerkelijk een is.
  • Fysieke singles: Vooral 7"-singles worden nog wel gemaakt, dus mocht je ze toevallig tegenkomen, dan betekent dat natuurlijk dat ie sowieso geschikt is voor dit topic. Met Record Store Day komen er nog veel uit, hoewel vaak in beperkte oplage. Heruitgaves van oude singles uit, die op Record Store Day ook verschijnen, zijn niet bedoeld om in je weeklijst te plaatsen.

Bronnen voor nieuwe muziek

Voor (potentiële) nieuwe deelnemers geldt wellicht dat ze niet direct voldoende inspiratie hebben voor een lijstje. Gelukkig bestaan er vele manieren om nieuwe releases te ontdekken. Er zijn tal van muziekblogs die specifiek aandacht besteden aan recent uitgekomen singles, zoals Pitchfork, Stereogum, The Line of Best Fit, Consequence of Sound en Dansende Beren. Alternatieve radiozenders zoals Pinguin Radio, Kink en Triple J kennen daarnaast ook een eigen hitlijst, waar relatief veel recente singles in te vinden zijn. Op RateYourMusic is in de toplijstensectie een overzicht te vinden van uitgegeven singles per jaar. Verder staat op de website van de Ultratop 50 ook een uitgebreide lijst met nieuwe releases. Beluister voor inspiratie ook vooral even de persoonljke lijstjes van je mededeelnemers, die door de meeste users op spotify up-to-date gehouden worden. Hier zijn vaak een hoop mooie ontdekkingen uit te halen.

Trivia

Jaarwinnaars

Jaar Artiest Titel
2012 DIIV Doused
2013 Arcade Fire Reflektor
2014 The Horrors I See You
2015 Grimes REALiTi (Demo)
2016 Radiohead Burn the Witch
2017 Arcade Fire Everything Now
2018 Let's Eat Grandma Falling Into Me

Succesvolste Top 40-hits per jaar

Jaar Artiest Titel # MuMeAfrekening # Top 40 Opmerkingen
2012 Major Lazer ft. Amber Coffman Get Free 8 8
2013 The Boxer Rebellion Diamonds 3 30
2014 First Aid Kit My Silver Lining 13 33 Haalde pas in 2015 de Top 40
2015 The Weeknd Can't Feel My Face 10 2
2016 David Bowie Lazarus 2 32
2017 Lorde Green Light 77 31
2018 Bløf ft. Geike Arnaert Zoutelande 55 1

Succesvolste Nederlanders per jaar

Jaar Artiest Titel # EindAfrekening Opmerkingen
2012 - - -
2013 Jacco Gardner Clear the Air 30
2014 Birth of Joy Three Day Road 41
2015 Sue the Night The Whale 27
2016 Eefje de Visser Scheef 4
2017 Sue the Night Mind Dear 20
2018 Pip Blom Come Home 31

Succesvolste Belgen per jaar

Jaar Artiest Titel # EindAfrekening Opmerkingen
2012 dEUS Quatre Mains 7
2013 Girls in Hawaii Misses 77
2014 Magnus The Singing Man 39
2015 Balthazar Bunker 24
2016 Few Bits Summer Sun 61
2017 Blanche City Lights 15
2018 Balthazar Fever 86 Met featurings meegerekend is Geike Arnaert de hoogstgenoteerde Belg met haar bijdrage aan Bløfs Zoutelande.

Zie ook

Externe links